Blaasontsteking, ongeveer de helft van alle vrouwen maakt het wel eens mee. 20% hiervan heeft er zelfs eenmaal per jaar last van, erg vervelend. Gelukkig is het goed te verhelpen, maar ook te genezen! Maar wat gebeurt er eigenlijk? En waarom noemen ze het ook wel eens een urineweginfectie?

Blaasontsteking, wat is het nou precies?

De blaas is een opslagplaats voor de urine en zit onder in de buik. De urine komt via de urinebuis naar buiten. Als je een blaasontsteking hebt, is het slijmvlies van de blaas ontstoken. De kans op een blaasontsteking is bij vrouwen veel groter dan bij mannen. Vrouwen hebben zelfs tot 50 keer meer kans op een blaasontsteking dan mannen. De reden hiervan is dat bij vrouwen de urinebuis korter is, hierdoor kunnen er gemakkelijker bacteriën in de blaas komen. Men noemt dit daarom ook wel een urineweginfectie.

Antibiotica

Heb je een blaasontsteking? Even langs de dokter voor een antibioticakuurtje. Jaarlijks gebruikt ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking een antibioticum. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die gevoelig zijn voor blaasontsteking beter gebaat zijn bij antibiotica.  Antibiotica zijn medicijnen die door bacteriën veroorzaakte infecties helpen genezen. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei.

D-Mannose

De D-mannose is een enkelvoudige suiker, is niet toxisch en heeft geen bekende bijwerkingen. Toch is het verstandig bij zwangerschap of als je borstvoeding geeft voor gebruik eerst te overleggen met je huisarts of Care for Women specialiste. Het supplement gaat als een soort andere helft van een klittenband aan de E.Coli bacterie zitten en zo kan de bacterie met de urine worden uitgespoeld. Hierbij worden de goede bacteriën niet vernietigd en het veroorzaakt geen schimmelinfecties.

Blaasontsteking, hoe kan ik het zelf voorkomen?

Om de kans op blaasontsteking te verminderen zijn er een aantal maatregelen die je gemakkelijk zelf kan treffen. Drink bijvoorbeeld minimaal twee liter per dag. Hierdoor wordt de blaas geregeld gevuld en geleegd waardoor bacteriën minder kans krijgen. Verder is het belangrijk om altijd te plassen voor het slapen gaan en na seksueel contact. Heb je het vermoeden dat je een blaasontsteking hebt opgelopen? Dan is het altijd raadzaam om je huisarts te raadplegen. Wanneer je er te lang mee blijft lopen kan de infectie snel opstijgen naar de nieren. Door middel van je urine kan de huisarts de aanwezigheid van witte bloedlichaampjes onderzoeken, hierbij zal de huisarts ook kijken naar welke bacterie de ontsteking heeft veroorzaakt.

Care for Women

Wil je meer informatie over je blaasontsteking en de complicaties daarvan? Maak dan gerust een afspraak met een van onze Care for Women specialisten bij jou in de buurt. De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze consulten al vanuit de aanvullende zorgverzekeringen en een verwijzing van je huisarts is niet nodig.