Appels eten heeft een erg positief effect op risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals cholesterol. De Engelsen hebben het gezegde ‘One apple a day, keeps the doctor away’ en dat blijkt echt te kloppen. Hoe meer appels hoe beter en hoe groter het effect is. Appels hebben niet alleen een positief effect op je cholesterol maar ook op het ontstaan van vetophopingen en ontstekingen in de wanden van onze bloedvaten. In een jaar tijd was het slechte LDL-cholesterol bij de proefpersonen gemiddeld met bijna een kwart afgenomen! Ook helpen appels met gewichtsverlies. Het zogenaamde ‘appeldieet’ zorgde ervoor dat de deelnemers in een jaar tijd gemiddeld 1,5 kilo verloren.

Appels, maar ook ander fruit

Tijdens het onderzoek werd het eten van gedroogde pruimen vergeleken met het eten van gedroogde appels. Het bloed van de deelnemers werd drie keer onderzocht.  Ook het eten van pruimen laat een lichte verbetering zien ten opzichte van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. In vergelijking met het effect van het eten van een appel vallen deze echter in het niet. De resultaten van het onderzoek komen overeen met eerder onderzoek. Aan appels worden ontzettend veel gezondheidsvoordelen toegeschreven. Er zijn aanwijzingen dat appels helpen bij het reguleren van bloedsuiker, het beschermen tegen kanker, het controleren van eetlust en het beschermen van de longen.

Appelgeheimen

Er bestaan verschillende verklaringen voor de helende krachten van de appel. Sommige wetenschappers wijden het aan de stof pectine. Deze zorgt voor een verzadigd gevoel en blokkeert de opname van cholesterol. Andere denken dat de grote hoeveelheid antioxidanten het geheim van de appel vormen. Het geheel is beter dan de som der delen, is een derde verklaring.

Care for Women 

Wij denken dat vrouwen meer gescreend moeten worden om het risico op hart- en vaatziekten in een vroeg stadium te ontdekken en te voorkomen. Care for Women heeft de healthcheck waar bij vrouwen o.a. het cholesterol en bloed worden getest. Ook wordt gekeken naar je persoonlijk risico, familie historie etc. Weten wat jouw risico is en jezelf een gerust gevoel geven? Maak dan vandaag nog een afspraak bij de Care for Women specialiste bij jou in de buurt!