“Alle vrouwen tussen 16 en 45 jaar moeten foliumzuur verplicht slikken. Zelfs als ze niet zwanger willen worden.” Dat is de aanbeveling van een Schotse organisatie tegen spina bifida of open rug na een verdubbeling van het aantal baby’s dat met de aandoening wordt geboren. De reden ligt volgens de organisatie bij vrouwen die ongewenst zwanger raken en het foliumzuur dus te laat of zelfs helemaal niet slikken.

Foliumzuur verplicht

Op dit moment geldt dat vrouwen die zwanger willen worden extra foliumzuur slikken om de aandoening tegen te gaan. Het is het beste dit te doen vanaf drie maanden voor de conceptie tot enkele maanden in de zwangerschap. De Schotse onderzoekers willen dus dat alle vrouwen tussen de 16 en 45 jaar foliumzuur slikken, ook als ze niet zwanger willen worden. Het aantal baby’s dat geboren is met open ruggetjes is bijna verdubbeld en de organisatie wil dit verminderen.

Verlamming

Spina bifida is de aandoening waarbij de ruggenwervels zich niet goed ontwikkelen en niet goed sluiten rond het ruggenmerg. Dit leidt vaak tot een verlamming van de onderste ledenmaten en schade aan het zenuwstelsel. Aan het open ruggetje is echter wel een zware genetische component verbonden: eens het voorkomt in de familie, is het risico een flink aantal keer groter.

Te laat

Foliumzuur maakt het risico op de aandoening veel kleiner, als het op tijd wordt genomen. Spina bifida ontwikkelt zich al binnen de vier weken na de bevruchting. Vrouwen die dus wachten met het slikken van foliumzuur tot ze niet meer ongesteld worden, zijn dus schromelijk te laat. Foliumzuur wordt meestal genomen in de vorm van een vitaminesupplement, al komt het ook natuurlijk voor in voedsel als groene groenten, bruine rijst en ontbijtgranen. Daarom willen de onderzoekers vrouwen boven de 16 foliumzuur verplicht laten slikken.

Bron: hln.be

Care for Women specialiste

Ben je benieuwd welke supplementen nog meer kunnen helpen voor jou? Of hoe het met je algehele gezondheid gesteld staat? Denk dan eens aan een healthcheck. De Care for Women specialiste meet in een halfuur alle belangrijke facetten en je krijgt meteen de uitslag en eventuele verbeterpunten mee naar huis. Uiteraard kun je ook bij haar terecht voor al je vragen over de menopauze, anticonceptie PMS/PMDD of menstruatieklachten of voor al je vragen over voor, tijdens en na de zwangerschap.