Ongemakken na de overgang

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Je hebt de vlag al uitgehangen, de overgang is voorbij, je hebt je laatste menstruatie (menopauze) gehad en bent daarbij ook van die vervelende ongemakken af. Tenminste, dat denk je. Maar dan keren de klachten toch weer terug.

De overgang betekent het einde van de vruchtbaarheid. Je menstruatie is voorgoed gestopt en je beland in de postmenopauze. Je zou nu ook denken dat de overgangsklachten voorgoed voorbij zijn. Wat heb je naar deze periode uitgekeken. Maar, berg die vlag nog maar even op. Doorgaans duurt het namelijk nog (soms) enkele jaren voordat je lichaam en geest een nieuw evenwicht hebben gevonden. Doordat de eierstokken geen hormonen meer produceren, nemen vetweefsel en de bijnieren de hormoonproductie over. Alleen is deze productie niet meer zo hoog als voorheen. Hier moet het lichaam even aan wennen. Daardoor kan je na de overgang nog diverse ongemakken ervaren. Schrik dus niet wanneer je na een lange periode toch last krijgt van stemmingswisselingen, je weer een opvlieger voelt aankomen of ’s nachts wakker wordt in het zweet. Wel zal je ontdekken dat de klachten steeds minder worden.

Ongemakken na de overgang vaak onbekend

Naast de bekende overgangsklachten, zijn er vaak nog meer (vaak onbekende) ongemakken die om de hoek komen kijken.

  • Ongewild urineverlies
    Naarmate men ouder wordt veroudert het lichaam, zo ook het urinewegstelsel. Na de overgang, maar ook tijdens, krijgen meer vrouwen last van urine-incontinentie. Ook hier is oestrogeen de boosdoener. Het lichaam produceert minder oestrogeen, waardoor de bekkenbodemspieren en de schedewanden verzwakken. Ook kan je meer last krijgen van blaas- en/of urinewegontstekingen. Heel vervelend, maar vooral ook gevaarlijk als je daar antibiotica voor moet gaan gebruiken. Je loopt dan immers het risico op resistentie. Heb je hier dan ook regelmatig last van, maak dan echt eens een afspraak met de Care for Women specialiste om met haar te bespreken hoe je dit het beste kunt voorkomen.
  • Vaginale droogheid
    Daar zijn ze (de oestrogenen) weer, door de vermindering van het hormoon oestrogeen wordt de huid dunner, ook in de schaamstreek. De vaginawand wordt droger en dunner. Hierdoor kan geslachtsgemeenschap minder prettig of zelfs pijnlijk zijn. Dit is te voorkomen door een glijmiddel te gebruiken, bijvoorbeeld de Women’s Personal gel. De vagina zelf wordt minder elastisch, kleiner en zet minder uit bij opwinding. De clitoris wordt ook kleiner, maar door het verminderde vetweefsel is de clitoris ook gevoeliger. De ene vrouw ondervindt weinig hinder van deze veranderingen, terwijl een ander geen lust meer heeft om te vrijen.
  • Botontkalking
    Osteoporose is een natuurlijk proces waar zowel mannen als vrouwen mee te maken krijgen. Door het verlies aan botmineraal verliezen botten hun stevigheid. Hierdoor neemt de kans op botbreuken toe. Tussen de 30 en 40 jaar begint de hoeveelheid botweefsel al langzaam af te nemen. Tijdens de overgang verloopt die teruggang sneller als gevolg van het wegvallen de het vrouwelijk hormoon: oestrogeen.
  • Baarmoederverzakking
    Een ander ongemak dat vaak voorkomt na de overgang, is baarmoederverzakking. Banden en spieren houden de baarmoeder op zijn plaats. Door een lager oestrogeengehalte worden de banden zwakker. Hierdoor kan de baarmoeder naar beneden zakken. Klachten als een drukkend gevoel op de vagina, een zeurend gevoel in de onderbuik en rug, blaasklachten, problemen met de ontlasting en/of moeite met bijvoorbeeld fietsen, zitten of vrijen kunnen hierbij voorkomen. Juist nu nog belangrijker om oefeningen te gaan doen en zo de banden te versterken.
  • Koud, kouder, koudst
    De hypothalamus (orgaantje in de hersenen) is verantwoordelijk voor de juiste registratie van je temperatuur. Om deze taak goed uit te kunnen voeren, is oestrogeen nodig. Doordat dit na de overgang wegvalt, kan je het hierdoor flink koud krijgen. Niet iedere vrouw heeft hier last van. De (kou)klachten kunnen ook voorkomen uit een hypothyreoïdie ofwel een langzaam werkende schildklier. Deze aandoening komt veel tijdens en na de overgang voor. Daarom is het tegenwoordig ook mogelijk om de Care for Women specialiste je bloed na te laten kijken middels een bloedonderzoek.