Depressiviteit

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Je voelt je somber, lusteloos, onzeker, verdrietig of besluiteloos. Depressieve gevoelens rondom de menstruatie zijn erg vervelend. 

Depressie of depressieve gevoelens die veroorzaakt worden door hormonale schommelingen rondom de menstruatie, vallen meestal onder PMS (het Pre Menstrueel Syndroom) of onder PMDD (Pre Menstrual Dysphoric Disorder). Hier is vaak goed iets aan te doen!

Depressiviteit door je menstruatie, hoe komt het?

De precieze oorzaak van depressie bij PMS en PMDD is nog onduidelijk. Men vermoedt dat de oorzaak te maken heeft met het functioneren van bepaalde neurotransmitters. Dit zijn stofjes die signalen doorgeven aan de hersenen, waaronder aan delen waar emoties zich bevinden. Inmiddels is duidelijk dat PMS en PMDD een heel scala aan klachten betreft en dat depressiviteit hier een onderdeel van is. Ook weten we dat de klachten elke maand terugkeren. Naar alle waarschijnlijkheid spelen de hormonale cyclus en veranderingen in de hormoonspiegels hier een grote rol bij.

Professionele hulp bij depressiviteit door je menstruatie, het is noodzakelijk!

Als je last hebt van depressiviteit door je maandelijkse menstruatie zoals bij PMS en PMDD, is professionele hulp noodzakelijk. Allereerst moet in kaart gebracht worden wat er precies gebeurt, lichamelijk en mentaal, om een goede diagnose te kunnen stellen. Welke patronen zijn hierin zichtbaar. Welke klachten rond de menstruatie zijn de oorzaak en welke het gevolg. Vervolgens zal aan de hand hiervan samen met jou gekeken moeten worden naar oplossingen en behandelmethodes die passen bij jouw leven en klachtenpatroon. Denk aan hormonen, leefstijl, leefwijze (het is een chronische ziekte) en medicatie vanuit de reguliere – of alternatieve/complementaire geneeskunde.

De Care for Women specialiste kan je hierbij helpen. Samen zoeken jullie naar de juiste oplossing waar jij je prettig bij voelt. Blijf er niet mee rond lopen! Klachten rondom de menstruatie zoals PMS en PMDD duren jaren en jij verdient het om serieus genomen te worden.

Recente berichten

Categorieën

Aantoonbaar Beter

Care for Women is aangesloten bij Aantoonbaar Beter. Dit houdt in dat Care for Women werkt volgends de Practice Based Evidence methode.