Iedereen heeft wel eens een slechte bui. Een slechte nachtrust, irritatie of een vervelende gebeurtenis kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk minder goed gehumeurd bent. In de volksmond hoor je dan vaak dat iemand “in een dipje zit” of “depri” is. Een vrouw in de menopauze heeft echter meer dan gemiddeld kans op ‘’een dipje’’. Heb je last ‘’een dipje’’ en wil je hier graag met iemand over praten? Maak dan eens een afspraak met een Care for Women specialiste. Zij zal samen met jou zoeken naar een oplossing voor je klachten.
Vaak hangen de klachten samen met de situatie waarin je je bevindt. Toch is het heel belangrijk te weten of je echt een depressie hebt, of dat je neerslachtigheid wellicht veroorzaakt wordt door de menopauze. Helaas blijken veel vrouwen, juist in deze periode, behandeld te worden voor een depressie, terwijl de oorzaak ligt bij de menopauze. Het op de juiste wijze behandelen van de menopauze is dan veel effectiever en voorkomt veel langdurig leed. Laat je hierin echt goed adviseren en laat een Care for Women specialiste ernaar kijken als je twijfelt!
Depressie, wat is dat?
Een depressie is een toestand waarin de stemming langdurig ernstig somber is. Depressie is een ziekte en is dus ernstiger dan een sombere, verdrietige, terneergeslagen of gedeprimeerde bui. Er zijn vrouwen die nooit of slechts eenmaal in hun leven een depressie hebben en daarna nooit meer, maar er zijn ook vrouwen die met een zekere regelmaat een depressie doormaken. Er zijn ook vrouwen die naast een depressie tevens een stemming hebben die juist verhoogd en ontremd is. Deze aandoening waarbij vrouwen soms overmatig blij en overmatig somber zijn, noemen we de manisch-depressieve stoornis of de bipolaire stoornis.
Stemmingsstoornissen komen veel voor
Eén op de tien mensen heeft wel eens een stemmingsstoornis gehad (meestal een depressie) en van deze groep is er weer één op de tien die lijdt aan de bipolaire stoornis. Stemmingsstoornissen behoren dan ook tot de belangrijkste volksziekten. In sommige gevallen is er sprake van een ziekte waarbij de omstandigheden geen invloed hebben, in andere gevallen hangt het ontstaan van de depressie wel samen met de omstandigheden.
Enkele omstandigheden die een depressie kunnen uitlokken zijn:
- Een bevalling (postnatale depressie)
- Gebruik van bepaalde medicijnen
- Sommige lichamelijke ziekten
- Levensproblemen
Depressie en de menopauze
Opmerkelijk is het hoge aantal vrouwen in de menopauze dat aangeeft last te hebben van wisselende stemmingen of depressies. Aangenomen wordt dat de vrouw in de overgang in een levensfase zit, waarbij meer factoren aanwezig zijn die een depressie kunnen uitlokken. Juist in deze fase kunnen er veel veranderingen en ontwikkelingen gaande zijn. Deze veranderingen kunnen, naast de lichamelijke ongemakken die de overgang met zich mee kan brengen, een depressie veroorzaken.
Je werkt niet (meer), de kinderen gaan of zijn inmiddels de deur uit, waardoor je geen zorg meer hoeft te dragen voor hun opvoeding, je ouders zijn misschien ziek of al weggevallen en je hebt ook nog eens last van allerlei overgangsverschijnselen.
Gevoelens als verdriet, boosheid, schuldgevoel en onzekerheid kunnen dan gemakkelijk de kop opsteken. Dat deze veranderingen vele emoties oproepen is heel normaal. Het kan echter voorkomen dat je door die veranderingen in een depressie raakt en dan is het verstandig hulp te zoeken.
Depressie, hoe herken ik dat?
Het is niet altijd eenvoudig vast te stellen of je een depressie hebt of niet. Wel zijn er een aantal verschijnselen die duiden op een depressie. Deze verschijnselen zijn:
- Een duidelijke zeer sombere stemming
- Denken aan de dood of aan zelfdoding
- Verstoring van het dag- en nachtritme
- Verandering van de eetlust
- Verandering in het lichaamsgewicht
- Slapeloosheid
- Gevoel van waardeloosheid
- Traag denken
- Concentratieproblemen
- Schuldgevoelens
- Vergeetachtigheid
- Vermoeidheid
- Minder behoefte aan vrijen
- Rusteloosheid
Depressie en de huisarts
Indien je de meeste van bovenstaande verschijnselen hebt, dan is het raadzaam om direct naar je huisarts te gaan. Zeker gedachten over zelfdoding zijn altijd een reden om hulp te zoeken.
Care for Women helpt
Twijfel je of vind je het vervelend om naar je huisarts te gaan, ga dan eens gerust langs bij de Care for Women specialiste. Zij heeft een speciaal onderzoek waarmee zij kan zien of er bij jou sprake is van een depressie of dat er iets anders aan de hand is. Maak gemakkelijk zelf een afspraak bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt.