Botontkalking

Osteoporose, of botontkalking, is een ziekte die meer voorkomt dan je denkt. Osteoporose wordt ook wel eens een stille epidemie genoemd, omdat zoveel vrouwen het hebben zonder dit te weten. Op het moment hebben ongeveer 900.000 mensen osteoporose, waarvan maar liefst ⅔ vrouw is.

Osteoporose of botontkalking komt dus aanzienlijk meer voor bij vrouwen dan bij mannen.Wil je weten hoe het zit met jouw risico op botontkalking? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste. Zij kan al op jonge leeftijd een risicoanalyse voor je maken. Een afspraak maak je eenvoudig in de webagenda.

Osteoporose (botontkalking), wat is het?

Botontkalking of osteoporose betekent letterlijk poreus bot of bot met gaten. De botten van je skelet geven je lichaam stevigheid. Door osteoporose worden deze botten poreus en kunnen ze makkelijker breken. En dat is niet altijd zonder risico. Net als alle andere cellen in je lichaam vernieuwen de cellen in je botten zich continu, vooral in je jonge jaren. Tot je 30ste jaar worden je botten steeds sterker en bouw je vooral bot op. Na je 35ste jaar begint het proces van osteoporose en dat versnelt na de overgang. Botontkalking wordt o.a. veroorzaakt door de daling van het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

De beginfase van osteoporose wordt ook wel osteopenie genoemd. Osteopenie betekent letterlijk minder bot. Je ziet dan al wel een vermindering van je botmassa, maar er zijn nog geen klachten of breuken. Wanneer je wel klachten of breuken hebt kun je osteoporose hebben.

Osteoporose, risico op breuken

Osteoporose voel je pas als er iets breekt. Daarom zijn er ook veel vrouwen die op dit moment nog niet weten dat ze al osteoporose hebben! Zij lopen rond zonder diagnose en behandeling, met alle gevolgen van dien. Vooral ingezakte wervels en breuken in heupen en polsen komen veel voor. Ook zie je veel vrouwen steeds kleiner worden en krom lopen. Osteoporose of botontkalking is dus een serieus probleem. Gelukkig kun je er zelf wat invloed op uitoefenen.

 Osteoporose voorkomen

Misschien maak je je zorgen over jouw risico op osteoporose of ben je benieuwd hoe je het kunt voorkomen. Maak dan eens een afspraak met een Care for Women specialiste. Zij kan een risicoanalyse voor je maken. Dit kan al op jonge leeftijd en geeft je een goed beeld van jouw situatie. Aan de hand van jouw risico op osteoporose of botontkalking kan ze je de nodige adviezen geven om dit te voorkomen. Wacht niet langer en maak een afspraak in de webagenda.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Care for Women Webshop

Met zelfzorgmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen die last hebben van schommelende hormonen.

N

Kenniscentrum

In het grote kenniscentrum in Amersfoort worden opleidingen en cursussen voor professionele zorgverleners gegeven.

N

Tienduizenden vrouwen geholpen

Als de grootste professsionele gezondheidsorganisatie op het gebied van vrouwen en hun hormonen zijn er bij ons al tienduizenden vrouwen geholpen.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.