Eén op de drie Nederlandse volwassenen heeft een te hoog cholesterolgehalte, hoewel het grootste deel van die mensen zich daar niet bewust van is. Een verhoogd cholesterol is echter wel één van de meest belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Wanneer je als vrouw de overgang achter de rug hebt, neemt het risico op hart- en vaatziekten alleen nog maar toe. Hart- en vaatziekten zijn dan ook doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen.
Speciaal voor vrouwen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten is er de healthcheck bij Care for Women. Hierbij wordt niet alleen je cholesterol gecontroleerd, maar wordt je ook begeleid in de veranderingen binnen je leefgewoonten. De Care for Women specialiste is hiervoor opgeleid. Zij kan je helpen jouw risicofactoren te controleren en je kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verkleinen.
Cholesterol: goed en slecht
Je hebt twee soorten cholesterol in je lichaam, ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol. Het ‘slechte’ cholesterol hoopt zich op aan de binnenwand van de vaten waardoor bloedvaten kunnen dichtslibben. Op die manier ontstaan hart- en vaatziekten zoals een hartinfarct, een beroerte of etalagebenen (vernauwing van de slagaderen naar de benen). Het ‘goede’ cholesterol verwijdert het teveel aan cholesterol uit het bloed en de vaatwanden. Het is van groot belang dat je op de hoogte bent van je eigen cholesterolgehalte. Als je je cholesterolwaarden kent en regelmatig laat controleren, kun je jouw risico op hart- en vaatziekten nagaan. Alleen het bepalen van je totale cholesterol is echter niet nauwkeurig genoeg. Het gaat om de verhoudingen tussen het ‘goede’ en ‘slechte’ cholesterol. Je totale cholesterol kan bijvoorbeeld goed zijn terwijl de onderlinge verhoudingen niet kloppen.
Hart- en vaatziekten en hoog cholesterolgehalte
Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die te maken hebben met het hart en de bloedsomloop. De belangrijkste zijn het hartinfarct, het herseninfarct (beroerte, hersenbloeding) en hoge bloeddruk. Deze groep van ziekten noemen we ook wel ‘welvaartsziekten’ omdat we er met onze levensstijl grote invloed op uit kunnen oefenen.
In Nederland zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één. Vaak wordt gedacht dat hart- en vaatziekten specifieke mannenziekten zijn, maar niets is minder waar: 38% van de vrouwen overlijdt door hart- en vaatziekten. Bij mannen is dat 37%. Meestal treden hart- en vaatziekten bij mannen zo’n tien jaar eerder op dan bij vrouwen: na de overgang neemt het risico voor vrouwen duidelijk toe.
Oorzaken hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten worden doorgaans veroorzaakt door het dichtslibben van de bloedvaten, ook wel atherosclerose genoemd. Dit dichtslibben komt doordat het zogenaamde LDL-cholesterol (het ‘slechte’ cholesterol) zich samen met kalk en bloedresten hecht aan de bloedvatwand. Door deze vernauwing komt er te weinig zuurstofrijk bloed bij de organen (vaak bij hart of hersenen). Wanneer dan een vat plotseling helemaal wordt afgesloten spreken we van een hartinfarct of herseninfarct. Dit zijn levensgevaarlijke situaties.
Risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten zijn:
- Te hoog cholesterolgehalte in het bloed, met name het ‘slechte’ LDL-cholesterol
- Roken
- Overgewicht
- Hoge bloeddruk
- Diabetes (suikerziekte)
- Het voorkomen van hart- en vaatziekten in de familie
- Stress
- Te weinig lichaamsbeweging
Care for Women
Ben jij benieuwd hoe het ervoor staat met jouw cholesterol? Laat je cholesterolgehalte meten bij Care for Women! Tijdens een consult doet de specialiste een aantal onderzoeken, waaronder een cholesterol test. Ook wordt er gekeken naar je persoonlijke risico, je familiegeschiedenis, etc. Schrik je van de waarden? Dan kijkt de specialiste samen met jou wat je kan doen om je risico onder controle te houden of zelfs te verkleinen. Blijf dus niet lopen met je twijfels maar maak een afspraak. Dat kan 24 uur per dag in de online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een consult vanuit het aanvullende pakket en een verwijzing van je huisarts is niet nodig.