Tegenwoordig bestaat er vrouwvriendelijk steriliseren. Vrouwen die zich willen steriliseren, kunnen dat voortaan op een meer vrouwvriendelijke manier. Met de ‘Essure’-methode kan je na twee uur naar huis. Voor de ingreep is ook  geen narcose nodig. Dat stelt dokter Bakkum, een Nederlandse gynaecologe in een Amsterdams ziekenhuis.

Wie al enkele kinderen op de wereld heeft gezet, bekijkt sterilisatie als een ideale manier van geboortebeperking. Meestal zijn het mannen die de ingreep ondergaan. Voor hen is het een minder ingrijpende ingreep waarbij ze al na enkele uren terug naar huis kunnen. Met de klassieke methode voor vrouwen is dat immers niet het geval. Een laposcopische methode plaatst klipjes op de eileiders. Dat kan enkel via algemene narcose en laat littekens na.

Eileiders

De Essure-methode maakt het voor dames heel wat makkelijker. Twee veertjes worden via de vagina in de eileiders geplaatst. Zo kunnen de beide eileiders dichtgroeien. Narcose is niet meer nodig en littekens zijn verleden tijd. De procedure bestaat, maar lijkt bij het grote publiek nog onbekend, zo stelt de gynaecoloog. Dat is jammer, want vrouwen zouden een groter keuzepakket moeten krijgen over anticonceptie.

Blijvend vrouwvriendelijk sterilseren

Anders dan met de klassieke methode, is de Essure wel blijvend. Niet zelden breken nog spijtgevoelens los na een blijvende sterilisatie , zeker als de vrouw of heer een nieuwe relatie krijgt. Volgens de dokter zijn het vooral vrouwen jonger dan 36 jaar die het zich nadien beklagen. (lvl)

Andere vormen

Steriliseren toch iets te drastisch voor jou? Maar welke vorm van anticonceptie kies je dan wel? Wat past bij je, waar voel je jezelf prettig bij en wat werkt in de praktijk? Deze en andere vragen over anticonceptie en ook veilig vrijen kan de Care for Women specialiste voor je beantwoorden. Zij is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en kan je dus ook over anticonceptie alles vertellen. Ze heeft verschillende soorten anticonceptiemethoden in haar praktijk, waardoor ze het ook kan laten zien en jij kan ervaren wat het fijnst voelt voor jou. Klik hier voor een afspraak.