Aandacht voor genderverschillen kan een verschil maken, blijkt nu uit studies. Vrouwen met een verstoord hartritme lopen significant meer risico op een beroerte of op overlijden dan mannen met dezelfde hartaandoening. Dit blijkt uit een nieuwe studie. Ondanks deze verschillen, toont de studie ook aan dat vrouwen met deze aandoening minder medische aandacht krijgen dan mannen.

Verstoord hartritme

Een verstoord hartritme ontstaat wanneer de twee smalle bovenkamers van het hart meer beven dan effectief kloppen. Dit kan lijden tot bloedpropjes. Wanneer een propje van het hart naar een bloedvat in de hersenen reist, kan het een beroerte veroorzaken. Onderzoekers van het Rush University Medical Center hebben onderzoeken en medische literatuur uit het verleden opnieuw bekeken en ontdekt dat vrouwen met hartritmestoornissen inderdaad meer risico’s en nadelen ondervinden dan mannen en dat het risico op een beroerte daardoor omhoog gaat.

‘Een beroerte is een van de meest vernietigende resultaten van hart-en vaatziekten en hartritmestoornissen vergroten de kans op een beroerte” aldus de onderzoeksleider Dr. Annabelle Volgman, medisch directeur van het Heart Center voor Vrouwen in het Rush University Medical Center, in een persbericht van het ziekenhuis. ‘Vrouwen hebben een hoger risico op een hartritmestoornissen gerelateerde beroerte dan mannen en moeten waarschijnlijk leven met handicaps veroorzaakt door de beroerte, dat kan hun kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden’.

Volman en haar medeonderzoekers hebben 20 jaar van studies en onderzoeken naar genderverschillen in hartritmestoornissen opnieuw bekeken en “we zijn in staat om de meest rationele, veilige en effectieve gender-specifieke aanpak van therapie voor vrouwen vast te stellen”.

Vrouwengezondheid

Care for Women zet zich al jaren in voor vrouwen en gezondheid. Eerder dit jaar was Catherine van Heest al in een aflevering van Goedemorgen Nederland te zien, waar zij vertelde over de hoge risico’s van hart-en vaatziekten voor vrouwen. Het gaat hier om doodsoorzaak nummer 1! De symptomen worden bij vrouwen vaak niet herkent omdat ze anders zijn dan bij mannen. Een hoog cholesterol verhoogt het risico op hart-en vaatziekten. Je kunt o.a. je cholesterol laten meten tijdens de healthcheck bij de Care for Women specialiste. Gun jezelf een gerust gevoel en maak eens een afspraak.