Vrouwen hebben een grotere kans om te overlijden na een hartaanval. Bovendien krijgen minder vrouwen een behandeling die hun leven zou kunnen redden. Dat is gebleken uit onderzoek van Paris Cardiovascular Research Centre.

Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen! Vaak verlopen de klachten heel anders dan bij mannen, waardoor hart- en vaataandoeningen bij vrouwen vaak te laat herkend worden. Wil jij meer weten over risicofactoren, wat je zelf kunt doen en waar je echt op moet letten? De Care for Women specialiste kan je er alles over vertellen. Kom eens langs bij een praktijk in de buurt.

Frans onderzoek naar hart- en vaatziekten

Uit het Franse onderzoek onder 11.000 mensen bleek dat vrouwen minder vaak een hartaanval overleven dan mannen. Gemiddeld krijgen vrouwen een hartaanval op hogere leeftijd, en hebben ze vaak meerdere gezondheidskwalen. Er bleek ook dat vrouwen minder vaak de juiste behandeling aangeboden krijgen na een hartaanval. Zo krijgt 36 procent van de mannelijke hartpatiënten een dotterbehandeling, ten opzichte van 26 procent van de vrouwen. Volgens de onderzoekers heeft dit te maken met een ‘’verkeerde houding van artsen jegens vrouwen’’.

Hart- en vaatziekten bij vrouwen

Bij vrouwen treden andere klachten op bij hart- en vaatziekten. Daardoor worden hartklachten vaak niet herkend en als overgangsklachten gezien. Terwijl het juist zo belangrijk is alert te zijn, want zeker na de overgang wordt het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen flink hoger. Dit wordt veroorzaakt door risicofactoren als een te hoog cholesterol, overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk. Klachten die bij vrouwen bij een hartinfarct vaker voorkomen zijn:

 • Pijn in de bovenbuik, rug, kaak of nek
 • Pijn tussen de schouderbladen
 • Kortademigheid
 • Extreme vermoeidheid
 • Duizeligheid
 • Onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling
 • Misselijkheid of braken

Naast bovenstaande klachten zijn er meer ongemakken die kunnen duiden op een infarct. De volgende klachten kunnen zowel bij mannen als vrouwen voorkomen;

 • Klemmende pijn in de borst, druk op de borst
 • Kortademigheid
 • Overmatig zweten
 • Pijn in de schouders of schouderbladen
 • Brandend gevoel onder het borstbeen
 • Kort verlies van bewustzijn zonder dat aan te voelen komen

Hart- en vaatziekten voorkomen

Hart- en vaatziekten worden vaak veroorzaakt door bepaalde risicofactoren, zoals een hoge bloeddruk, overgewicht, erfelijkheid of roken. Een aantal van deze factoren kun je zelf beïnvloeden, zoals je gewicht en roken. Andere kun je niet altijd iets aan doen, zoals erfelijkheid. Wil jij weten hoe het met je risico gesteld is en wat je kunt doen om de risico’s te verkleinen? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste voor een healthcheck. Zij bepaalt je BMI, bloeddruk, cholesterol en suikerspiegel. Ook leefstijl zoals je voeding en roken komen aan bod. Je ontvangt direct de uitslagen en een advies om de waarden te verbeteren.

De Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener die zich gespecialiseerd heeft in vrouwen en hun gezondheid. Zij is zelf ook vrouw en weet dus als geen ander waar je mee te maken kunt krijgen. De meeste verzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekeringen en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Een afspraak maak je eenvoudig in de webagenda of via de assistente op 088-4420442.