Heb je last van PMS? Dan ben je niet de enige, maar liefst 25% van de Nederlandse vrouwen heeft hier maandelijks last van. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat vitamine B1 en B2 het risico op PMS kunnen verminderen. De Care for Women specialiste kan je meer vertellen over PMS en hoe je hiermee om kunt gaan. Een afspraak maak je eenvoudig online.
Het onderzoek
Tijdens de studie zijn meer dan 3000 vrouwen gevolgd. Geen van de vrouwen had aan het begin van de studie last van PMS. Tussen 1991 en 1999 hebben ze allemaal 3 keer een vragenlijst ingevuld over hun dieet. “We signaleerden een duidelijk lager risico op PMS bij vrouwen die veel vitamine B1 en B2 binnenkregen uit hun voeding,”concludeerden de onderzoekers.
Achtergrond van het onderzoek
Volgens de achtergrondinformatie in de studie hebben vitamine B1 en B2 een zelfde soort impact op de neurotransmitters als serotonine en dopamine. Serotonine werkt kalmerend en zorgt ervoor dat u zich veilig voelt. Dopamine is verantwoordelijk voor uw gevoel van plezier en wordt in golven afgegeven terwijl serotonine gelijkmatiger wordt afgegeven. De studie, die recent gepubliceerd is, bewijst niet volledig dat deze vitaminen helpen bij het voorkomen van PMS. Ook andere factoren kunnen een rol spelen, aldus de onderzoekers. Naar aanleiding van dit onderzoek wordt er verder onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine B op PMS.
Vitamine B uit voeding
Uit het onderzoek bleek dat vergeleken met de vrouwen die de minste vitamine B binnenkregen, de vrouwen met de hoogste inname van vitamine B2 35% minder kans hadden op het ontwikkelen van psychische en emotionele symptomen van PMS. Het gaat hierbij enkel om vitamines uit voeding, supplementen lijken geen invloed te hebben. Vitamine B1 vind je vooral in vezels, granen, peulvruchten en noten. Voor vitamine B2 zorg je dat je melk, eieren, vlees en groene groenten op je menu zet. Voorbeelden zijn spinazie, koe- of sojamelk en rood vlees. Spinazie en rood vlees zijn ook gezond omdat ze veel ijzer bevatten.
PMS, blijf er niet mee zitten!
Buikpijn, hoofdpijn, snel geïrriteerd, vermoeid, gespannen borsten, depressieve gevoelens of andere, soms onverklaarbare, maandelijks terugkerende klachten? Het kan zijn dat je dan last hebt van PMS. In Nederland heeft 25 procent van de vrouwen last van PMS, iedere maand weer, soms voor wel 30 tot 35 jaar! Vermoed je dat je ook bij die 25% hoort? Blijf er dan niet mee zitten. Maak eens een afspraak bij de Care for Women specialiste. In de online agenda kun je direct een afspraak maken waarbij je geen doorverwijzing van je huisarts nodig hebt. Blijf er niet mee rondlopen en pak je PMS klachten aan!