Een verminderd libido (minder zin in vrijen), is mogelijk bij het gebruik van anticonceptie. Echter is het ene anticonceptiemiddel het andere niet. Bovendien reageert iedere vrouw anders op elk anticonceptiemiddel. Misschien werkt een ander middel net even beter bij jou. Overleg daarvoor altijd met je arts of Care for Women specialiste. Voorafgaand aan het gesprek kun je je alvast inlezen over de soorten anticonceptiemiddelen die in Nederland beschikbaar zijn.

Oorzaken

Voordat je naar de arts of Care for Women specialiste gaat leggen we je hier uit waar het allemaal mee te maken kan hebben. Een oorzaak kan zijn dat de dosering hormonen libido-dodend voor jou werkt. Er zit bijvoorbeeld een hogere dosis oestrogenen in, wat weer zorgt voor een vermindering van de hoeveelheid testosteron. Testosteron is het hormoon dat voor verlangen zorgt. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een lagere dosis oestrogeen dat je gebruikt, voor een ander oestrogeen of voor een methode zonder oestrogeen. De soorten oestrogeen die in Nederland beschikbaar zijn ethinylestradiol, estradiol en estradiolvaleraat. Estradiol en estradiolvaleraat bevattende producten die enkel beschikbaar zijn in de vorm van de pil. Ethinylestradiol zit ook in een pleister of vaginale ring. Methoden zonder oestrogeen zijn beschikbaar in de vorm van een pil, prikpil, staafje of spiraal.

Naast het oestrogeen kan ook het gebruikte progestageen in de anticonceptiemethode zorgen voor een vermindering van de androgene effecten. Deze effecten, die bij mannen voor mannelijke eigenschappen zorgen, zorgen bij een tekort bij de vrouw voor een verminderd libido. Gelukkig zijn er anticonceptiemiddelen met een verhoogd androgeen effect op de markt, mocht je het als een vervelende bijwerking ervaren dat je minder zin hebt dan voorheen.

Wat kun je doen als je een verminderd libido ervaart?

Zoals we al eerder noemden, kun je overstappen op een andere combinatie van hormonen. Vaak is dit al genoeg om klachten van libidoverlies te doen verdwijnen. Overleg met je huisarts welke soort anticonceptie het beste voor jou werkt. En als er geen middel is dat goed werkt, kun je altijd nog overstappen op niet-hormonale anticonceptie, zoals een condoom of koperspiraaltje.

Care for Women helpt

Heb je te maken met een verminderd libido? Of heb je andere vragen over anticonceptie en seksualiteit? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt. Zij is zelf ook vrouw en begrijpt je dus als geen ander. De consulten worden door de meeste zorgverzekeraars al vergoed vanuit de aanvullende verzekeringen. Bovendien is een verwijzing van je huisarts niet nodig. Wacht niet langer en maak hier een afspraak of via de telefoon op 088-4420442.