Wetenschappers hebben een gen ontdekt dat een verhoogd risico op hartziekten bij vrouwen geeft. Vijf grote Europese onderzoeksprojecten werden bekeken door onderzoekers van het University College London. In totaal waren bijna 4000 mannen en vrouwen betrokken bij het onderzoek. Er bleek dat vrouwen die een bepaalde versie van het BCAR-1 gen hebben, vaker een hartaanval of beroerte ontwikkelden dan vrouwen die het gen niet bezitten. Bij mannen lijkt het hebben van het gen geen grotere kans met zich mee te brengen.
Voor het onderzoek, gepubliceerd in Circulation: Cardiovascular Genetics, werd gekeken naar de genen, de gezondheid van de bloedvaten en de dikte van belangrijke aderen. Hierbij werd een verband gevonden tussen een bepaalde versie van een gen en het risico op hartaanvallen, beroertes en aangedane bloedvaten bij vrouwen. Hoewel meer onderzoek nodig is om het verband volledig te begrijpen, denken onderzoekers dat het gen, zeker in combinatie met het hormoon oestrogeen, kan leiden tot een verhoogd risico op hartziekten.
Hartziekten bij vrouwen
Het lijkt misschien meer iets voor mannen, maar na de overgang zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen! Wetenschappers vermoeden dat dit te maken heeft met de daling van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon heeft een vaatverwijdende werking, die na de overgang bij vrouwen wegvalt. Bovendien worden hart- en vaatziekten bij vrouwen vaker te laat herkend, de symptomen zijn namelijk anders en worden nogal eens verward met overgangsverschijnselen. De bekendste klacht bij een hartinfarct is het beklemmende, drukkende gevoel op de borst. Bij vrouwen komt daarnaast vaker voor;
- Pijn in de bovenbuik, nek, kaak of rug
- Pijn tussen de schouderbladen
- Kortademigheid
- Extreme moeheid
- Duizeligheid
- Een onrustig gevoel, angst of snelle ademhaling
- Misselijkheid of braken
Een aantal van bovenstaande klachten, zoals een onrustig gevoel of angst, komt ook tijdens de overgang voor bij vrouwen. Dat maakt het lastig om hart- en vaatziekten bij vrouwen op tijd te herkennen. Tot nu toe zijn de meeste onderzoeken gedaan bij mannen, daarom is er meer onderzoek nodig dat zich specifiek op vrouwen richt. Wel zijn er al een aantal risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij vrouwen;
- Een te hoog cholesterol
- Diabetes
- Hoge bloeddruk
- Overgewicht
- Roken
Niet aan alle risicofactoren kun je even goed iets doen, maar een aantal kun je zelf beïnvloeden. Zo kun je overgewicht aanpakken door gezonde voeding en voldoende beweging. Stoppen met roken is ook iets wat je zelf kunt doen. Ben je benieuwd of je cholesterol en bloeddruk wel in orde zijn? Dat kan een Care for Women specialiste voor je controleren. Na afloop van de healthcheck krijg je direct advies om de waarden te verbeteren.
Hartziekten bij vrouwen, breng de risico’s in kaart
Zit je in de overgang of wil je risicofactoren van hart- en vaatziekten bij vrouwen verkleinen? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt. Zij kan samen met jou de risico’s bepalen en je bovendien helpen deze zo veel mogelijk te beperken. Ook met overgangsklachten zoals opvliegers, nachtelijke transpiratie of stemmingswisselingen kun je bij haar terecht. De meeste verzekeraars vergoeden de consulten bij de Care for Women specialiste vanuit de aanvullende verzekeringen, zonder verwijzing van je huisarts! Een afspraak maak je eenvoudig online of via de assistente op 088-4420442.
Bron: nu.nl