Zwangere vrouwen met een lager gehalte aan thyroxine, het schildklierhormoon, hebben meer kans op een kind dat moeite heeft met rekenen. Dat is gebleken uit Nederlands onderzoek dat gepubliceerd is in het European Journal of Endocrinology. Problemen met de schildklier kunnen dus zorgen voor rekenproblemen bij een kind.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder bijna 1.200 kinderen die gevolgd zijn vanaf de vroege zwangerschap tot aan de schoolstart. Thyroxine is van essentieel belang voor de ontwikkeling van het brein van de baby. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat een laag gehalte aan het schildklierhormoon bij de moeder in de vroege zwangerschap verband houdt met een lager IQ van het kind. Nu is dus ook duidelijk geworden dat een laag gehalte thyroxine kan zorgen voor slechtere schoolprestaties op jonge leeftijd, met name bij rekenen.

De schildklier, klein maar belangrijk

De schildklier is een klein orgaan in de hals dat vooral verantwoordelijk is voor de stofwisseling. Wanneer de schildklier te snel werkt, zal de stofwisseling versnellen. Logischerwijs, wanneer de schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt, zal de stofwisseling vertragen. Hierdoor zal je gewicht toenemen, of kan het juist veel moeite kosten om wat af te vallen. Een trage schildklierwerking komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Voor een trage schildklier zijn verschillende oorzaken, zoals bepaalde chronische ziekten. Ook een gebrek aan jodium kan een reden zijn, omdat de schildklier jodium nodig heeft om voldoende schildklierhormoon te kunnen produceren.

Overgangsklachten of schildklierproblemen?

Veel van de symptomen van een traag werkende schildklier komen ook voor tijdens de overgang. Het kan soms lastig zijn om overgangsklachten van schildklierproblemen te onderscheiden. Overgangsklachten zijn bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen en slecht slapen. Maar ook haaruitval, hoofdpijn, een onregelmatige menstruatie en gewichtstoename komen voor. Deze laatstgenoemde overgangsklachten, kunnen ook voorkomen bij een traag werkende schildklier.
Een traag werkende schildklier kan aangetoond worden door bloedonderzoek, maar er zijn een aantal aanwijzingen;

  • Traagheid
  • Kouwelijkheid
  • Gewichtstoename
  • Last van verstopping
  • Haaruitval
  • Hoofdpijn
  • en onregelmatige menstruatie
  • Een koude, droge en bleke huid

Wil jij weten wat je aan overgangsklachten kunt doen? De Care for Women specialiste kan je helpen met overgangsklachten, maar ook als de klachten veroorzaakt worden door schildklierproblemen kun je bij haar terecht. Zij kan je bijvoorbeeld helpen je voedingspatroon te verbeteren om je schildklier te ondersteunen. Ook kan ze je helpen je gewicht onder controle te houden bij een traag werkende schildklier. En die overgangsklachten die er nog eens bij komen? Ook die krijgt ze samen met jou onder controle. Want het leven is te leuk om klachten te hebben.

Overgangsklachten, PMS of zwangerschap? Care for Women helpt!

Of je nu te maken hebt met overgangsklachten, een maandelijkse PMS periode of vragen hebt over zwangerschap, de Care for Women specialiste is er voor je. Zij is zelf vrouw en gespecialiseerd in vrouwen en hun gezondheid. Ze begrijpt waar je als vrouw mee te maken kunt krijgen en helpt jou een passende behandeling te vinden. De meeste verzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Waar wacht je nog op? Maak eenvoudig online een afspraak of bel 088-4420442.

Bron: nu.nl