Stel je hebt twee kinderen en je gezin is compleet zo. Je ziet een nieuwe zwangerschap niet zitten, maar nog eens 20 jaar de pil slikken om dat te voorkomen eigenlijk ook niet. Maar wat is dan de oplossing? Sommige vrouwen kiezen dan voor sterilisatie. Maar voordat je dat doet is het belangrijk om er heel goed over na te denken, het is tenslotte onomkeerbaar en heel definitief. En hoe gaat sterilisatie bij vrouwen eigenlijk en zijn er ook alternatieven?

Sterilisatie, wat is het?

Bij een standaard sterilisatie worden je eileiders afgesloten zodat de zaadcellen de eicellen niet meer kunnen bevruchten. In de meeste gevallen worden er clipjes of ringetjes op de eileiders geplaatst en soms gebeurt het dat de eileiders worden doorgebrand. Deze ingrepen worden vaak uitgevoerd onder volledige narcose door middel van een kijkbuisoperatie (laparoscopie).

Sinds kort bestaat er ook een andere vorm van sterilisatie genaamd Essure. Hierbij worden er micro-implantaten in de eileiders geplaatst die de toegang voor zaadcellen blokkeren. Een eenvoudige vrouwvriendelijke ingreep waarbij je niet onder narcose hoeft. Deze methode is pijnloos en er komen ook geen hormonen bij kijken. Wel geldt ook bij Essure dat je heel goed na moet denken over je keuze, ook deze methode is niet omkeerbaar en dus definitief.

Sterilisatie; Care for Women helpt

Je laten steriliseren is een ingrijpende gebeurtenis, ook psychisch. Sommige vrouwen zijn er nog niet aan toe om zo’n definitieve keuze te maken, want stel dat… Het is belangrijk om je goed te laten informeren, als je erover denkt om je te laten steriliseren maar ook als je op zoek bent naar een goed alternatief. Maak daarom eens een afspraak bij je Care for Women specialiste. De Care for Women specialiste kan je alles vertellen over sterilisatie, het psychische effect ervan en ook over eventuele anticonceptiemethoden. Samen met jou zet ze de voors- en tegens op een rijtje.