Soa’s en ongeplande zwangerschappen stijgen weer bij jonge vrouwen. Hoe kan een makkelijke houding enorme consequenties hebben?

‘Ik stel geen vragen waarop ik het antwoord niet wil weten’, zegt de 27 jarige Jennie met een lach. Dat is dan ook meteen de reden waarom ze de drie mannen waar ze onlangs seks mee heeft gehad, niet heeft gevraagd over hun seks historie. En wanneer ze naar die van haar vragen, liegt ze. Ze weten niet dat ze seks heeft gehad met tientallen mannen, ze zegt dat het er zes waren. Zes, het aantal waarvan zij en haar vrienden hebben besloten dat het heel acceptabel klinkt.

Ongebonden zijn 

Jenny is gefocust op haar carrière in de PR en heeft geen ambities voor een vaste relatie. ‘Als je met meerdere mensen bent, kan je hart ook niet worden gebroken.´ Makkelijke seks beschermt haar, in ieder geval haar emoties. Want daar heb je de jongen van beneden, die jongen waarmee ze nooit een vaste relatie kan hebben, buiten de slaapkamer dan. En die oude vriend van vroeger ‘gewoon een vriend met wat extraatjes, niet meer’, die haar ’s avonds laat op Facebook nog een berichtje stuurt voor gezellig nacht. ‘Ik ga er heen, we hebben seks en dan hoor ik twee weken niets meer van hem. En dat vind ik helemaal prima’

Onveilig vrijen

Ze is ook helemaal cool met de nieuwe cultuur van seks zonder dating. Ze stuurt zelfportretten, naakt, vanaf haar Blackberry. ‘Ik stuur ze om de man tot seks te verleiden.’ Maar; “Ik zou echt doodgaan als de foto’s uitlekten”. O ja, we hebben ook nog het jezelf vol laten lopen zodat je seksueel makkelijker wordt. (“Er is altijd alcohol in het spel omdat je dan los genoeg wordt om je op een bepaalde manier te gedragen.”) Ook al heeft ze vaak onveilig seks als ze gedronken heeft. ´Ik gebruik niet altijd condooms, ik gebruik de morning-after pil als dat nodig is.´ Ze weet wel dat de mannen waarmee ze naar bed gaat ook intiem zijn met andere vrouwen. “Ik maak me niet echt meer druk over HIV”, zegt ze: “Het lijkt alsof ik denk dat ik onoverwinnelijk ben. Er kan met niets gebeuren.”

Schokkend

Jennie’s houding is schokkend maar niet ongewoon. Veel jonge vrouwen passen een actief seksleven in tussen de ambities die ze op professioneel vlak hebben. Een carriere die geen ruimte laat voor traditioneel daten. “Onbeschermde seks, vrijen met meerder partners, je niet regelmatig laten testen, drankgebruik… Al die factoren creëren de perfecte omstandigheden om jezelf aan meer risico’s bloot te stellen.”

Care for Women helpt

Vrij jij veilig? Weet je welke anticonceptie goed bij je past? Pil, condooms of spiraaltje en welke soort pil dan? Ook daar is de keus enorm. Elke vrouw is anders en elk lichaam is uniek. De Care for Women specialiste kan jouw vragen beantwoorden en samen met jou kijken wat het beste bij je past. Zij is speciaal opgeleid in vrouwen en hun hormonen en weet dus alles van anticonceptie, vrijen en seksualiteit. Maak gerust eens een afspraak.