Menstruatie en lichamelijke klachten, veel vrouwen hebben er iedere maand weer last van. Klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, rugpijn en een slechte stemming. Zijn je menstruatieklachten zo heftig dat je niet meer normaal kunt functioneren? Dan kan het zijn dat je last hebt van PMS.

Menstruatie en lichamelijke klachten

Menstruatieklachten en PMS hebben te maken met je menstruatiecyclus. Om vast te stellen of je PMS hebt is het belangrijk te kijken op welk moment tijdens je menstruatiecyclus je klachten verschijnen. Je menstruatiecyclus is verdeeld in 2 fases. De eerste fase begint op de eerste dag van je menstruatie en loopt tot aan je eisprong. De tweede fase start met je eisprong en loopt tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie.

Fase 1 menstruatiecyclus: de groei van de follikels

In de eerste fase van de menstruatiecyclus groeien en rijpen de eiblaasjes, ofwel follikels, in de eierstokken. De follikel is de eicel en de omringende cellagen. De cellagen voorzien de eicel van voeding. Gemiddeld rijpen er zo’n 40 follikels verdeeld over de twee eierstokken. De groei van de follikels wordt in gang gezet door het follikelstimulerend hormoon, FSH. De follikels maken het  hormoon oestrogeen aan. Oestrogeen zorgt ervoor dat de baarmoeder zich gaat voorbereiden op de  eventuele innesteling van de eicel.

Als de follikels groot genoeg zijn wordt er minder FSH aangemaakt. Hierdoor sterft het grootste deel van de follikels af. Er blijft één follikel over die doorgroeit en uiteindelijk ongeveer zo groot wordt als een kers. Rond de 11de dag van de menstruatiecyclus geeft de overgebleven follikel extra veel  oestrogeen af, waardoor de hypofyse, een klein deel van je hersenen, het luteïniserend hormoon (LH) gaat produceren. Dit hormoon stimuleert de eisprong en is waarneembaar in je bloed en urine

Fase 2 menstruatiecyclus: van eisprong tot menstruatie

De tweede fase begint bij de eisprong. De follikel stoot de eicel uit en gaat dan een grote hoeveelheid  progesteron aanmaken. Dit hormoon is geel, waardoor de follikel vanaf dat moment geellichaam heet. Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies dik genoeg wordt, zodat de eicel zich erin kan gaan nestelen. Daarnaast zorgt het progesteron ervoor dat er geen nieuwe follikels gaan rijpen.

Als er na de eisprong geen bevruchting plaatsvindt sterft de eicel af. Een deel van de bekleding van de baarmoederwand, waar de bevruchte eicel zich had kunnen nestelen, wordt afgebroken. Die bekleding is in feite wat je verliest tijdens je menstruatie. Vanaf de eerste dag van je menstruatie begint de cyclus weer opnieuw.

Menstruatiepijn: de oorzaak

Onder menstruatiepijn wordt voornamelijk de buikpijn tijdens je menstruatie bedoeld. Dit kan doortrekken naar je rug of benen. Deze pijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van je baarmoeder, door een aangeboren afwijking aan de baarmoeder of door het spiraaltje. Naast menstruatiepijn zijn er de menstruatieklachten, zoals hoofdpijn, weinig energie en een slechte stemming. Hiervan is de oorzaak helaas niet precies bekend.

PMS: de oorzaak

PMS klachten verschijnen meestal in de tweede fase van de menstruatiecyclus en verdwijnen na de eerste of tweede dag van de menstruatie. Daarna is er een symptoomvrije periode van minstens een  week. PMS klachten zijn zodanig van aard dat ze het normale leefpatroon verstoren. Wanneer  klachten precies PMS zijn en niet gewoon menstruatieklachten is moeilijk aan te geven. Wel is  duidelijk dat PMS klachten samenhangen met je menstruatiecyclus. Daarom vraagt een arts vaak om  een PMS kalender bij te houden. Hierop houd je bij wanneer je last krijgt van welke klachten en hoe  heftig ze zijn. Wat de oorzaak van PMS precies is weten onderzoekers helaas nog niet. Wel is duidelijk dat vrouwen met PMS veel gevoeliger zijn voor hormonale veranderingen. Er wordt dan ook gedacht dat PMS een  reactie is op de hormonale veranderingen die tijdens je menstruatie plaatsvinden.

Care for Women kan helpen

Of je nou last hebt van menstruatieklachten of PMS, klachten zijn altijd vervelend. Veel vrouwen blijven met hun klachten rondlopen, maar dat is nergens voor nodig. Er zijn genoeg dingen te doen tegen deze klachten. De Care for Women specialiste is zowel vanuit de reguliere als de alternatieve geneeskunde opgeleid en kan daarom alle mogelijk oplossingen voor je op een rijtje zetten. Bovendien is ze zelf ook vrouw. Samen met jou kijkt ze naar je klachten en de oplossing die het beste bij jou past. Blijf dus niet langer met je klachten rondlopen, maar maak een afspraak. Dat kan 24 uur per dag in onze online webagenda of door te bellen naar 088 442 0442. Een consult bij Care for Women wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed vanuit het aanvullende pakket en een verwijsbriefje van je huisarts is niet nodig.