Vrouwen die twee dagen per week een strikt dieet van groenten, fruit en melk volgen, kunnen volgens experts zelf een rol spelen in het helpen voorkomen van borstkanker.

Beperken risico borstkanker

Onderzoekers hebben 50 vrouwen tussen de 30 en 45 jaar met overgewicht onderzocht, vrouwen die ook genetisch gezien een hoger risico liepen op borstkanker. Uit het onderzoek blijkt dat door twee keer per week de calorie inname te beperken tot 650 calorieën deze groep vrouwen duidelijk minder risico loopt op kanker.

Het dieet dat is onderzocht bestaat uit vier porties groenten, 1 stuk fruit, twee glazen halfvolle melk en/of een mok vleesbouillon en een dieetdrankje of groene thee en dat twee dagen per week. Na zes maanden bleek dat de proefpersonen minder kankerverwekkende hormonen in hun bloed hadden. Ze verloren ook gemiddeld 6,3 kilo. Het is al langer bekend dat gewicht verliezen kan helpen om borstkanker te voorkomen, obesitas zou verantwoordelijk zijn voor een derde van alle borstkanker gevallen.

Niet elke dag

Onderzoekster Michelle Harvie: “Door slechts enkele dagen per week te diëten, kun je je calorieopname veel beter beperken dan wanneer je elke dag op je eten let. Dit heeft invloed op alle cellen in het lichaam, zeker op die in de borst, het zorgt er voor dat de aanvoer van hun voeding stopt waardoor ze stabieler zijn en minder kans hebben om zich te delen en kanker te vormen”. Professor Stephen O’Rahilly: “De grootste uitdaging is dat mensen het extreem moeilijk vinden om slank te blijven, twee jaar nadat ze op dieet gingen, zitten de meesten weer op hun oorspronkelijke overgewicht.”

Speciaal consult

Care for Women heeft ook een speciaal borstkankerconsult. Hierin bekijkt de Care for Women specialiste jouw persoonlijke risicoprofiel, legt zij uit hoe je het beste je borsten kunt onderzoeken, wat je kunt doen om je risico te verkleinen en hoe je kunt zorgen dat je er zo snel mogelijk bij bent. Als vrouw kun je zelf een bijdrage leveren aan vroege ontdekking, door alert te zijn op signalen (symptomen) die kunnen wijzen op borstkanker. Laat je daarom goed informeren en maak eens een afspraak. De kosten van dit consult worden inmiddels door de meeste zorgverzekeraars vanuit aanvullende verzekeringen geheel of gedeeltelijk vergoed, zonder dat doorverwijzing van een huisarts nodig is. Klik hier om zelf direct een afspraak te maken, bij een Care for Women specialiste in de buurt.