Af en toe een stukje pure chocolade is mogelijk goed voor je hart, dat is goed nieuws voor alle vrouwen die van chocola houden! De cacao verlaagt mogelijk de bloeddruk en cholesterol waarden, voorkomt diabetes en verbetert de staat van de vaten. Dus waarom niet meteen elke dag een reep pure chocolade consumeren? Wetenschappers zijn er niet zeker van of de nadelen van cacao consumptie, zoals mogelijk overgewicht, opwegen tegen de voordelen.

Speciale chocola

De onderzoekers hebben het onderzoek voornamelijk gedaan met suikervrije pure chocolade, niet de soort die je normaal gesproken bij de snoepjes vind. Deelnemers die de chocola aten deden het beter op verschillende gebieden, inclusief bloeddruk. Waarden van slecht cholesterol gingen omlaag bij hen jonger dan 50 en het goede cholesterol ging omhoog. De onderzoekers hebben de data van 21 studies geanalyseerd waar in totaal zo’n 2575 mensen aan mee hebben gedaan.  Volgens de onderzoekers blijft het onduidelijk waaróm chocola nou dit effect heeft. Het is ook nog niet duidelijk hoeveel chocola men moet eten om de voordelen te ervaren. En dan is er ook nog de cacao zelf, een andere mogelijke complicatie. “Het onderzoek kijkt naar de voordelen van cacao en er is ook een specifieke soort gebruikt.” “Cacao is een ingrediënt van chocola, hoe de cacao is bewerkt maakt verschil in de werking op de gezondheid” In andere woorden: niet elke chocola of cacao wordt op dezelfde manier bewerkt en verwerkt.

Andere manieren

Hoewel een matig gebruik van chocola voor sommige mensen prima kan werken, zijn er gezondere en betere manieren om je hart en bloedvaten gezond te houden. Gewichtsverlies bijvoorbeeld is heel erg belangrijk als het gaat om voorkomen van een hoge bloeddruk. Cacoa kan waarschijnlijk nooit op tegen iemand slechte gezondheidsgewoonten zoals roken, drinken en te veel eten. Door je hormonen heb je als vrouw ook meer risico op bepaalde aandoeningen. Van borstkanker wist je dat wellicht wel maar bijvoorbeeld hart- en vaatziekten hoort hier ook bij! Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen en de klachten worden vaak niet herkent als horend bij hart- en vaatziekten. Het lichaam van de vrouw is anders dan dat van mannen en dat vraagt om een andere behandeling of oplossing.

Laat je bijvoorbeeld eens nakijken tijdens de healthcheck. Tijdens dit gesprek wordt echt gekeken naar jouw eigen persoonlijk risicoprofiel, je historie, je familie, je lifestyle en je risicofactoren. Vervolgens zal de Care for Women specialiste een aantal tests bij je uitvoeren, zoals een bloedtest en een longfunctietest. De uitslag krijg je gelijk mee, samen met een persoonlijk advies, waarbij ook tijd voor je wordt genomen om de vragen die je hebt te beantwoorden. Zo weet je niet alleen precies hoe je er voor staat, maar ook gelijk wat je uitslagen betekenen en wat je er aan zou kunnen doen. Klik hier om een afspraak te maken.