Een groep onderzoekers van de Universiteit van Pisa in Italië hebben een onderzoek gedaan naar het bloedplasma van vrouwen gedurende hun menstruele cyclus. Hierbij ging het om het verschil tussen vrouwen met PMS (Premenstrueel syndroom) en zonder PMS.

PMS, aantoonbaar door een stofje in je bloed

Op dag 7 (de folliculaire fase ) en dag 21 (de luteale fase) werd er bloed afgenomen bij de vrouwen. Er bleek een significant verschil in het bloed tussen de vrouwen met en de vrouwen zonder PMS klachten. Er bleek namelijk een stofje  aantoonbaar te zijn ,  het BDNF.  Bij vrouwen zonder PMS klachten  steeg  de hoeveelheid  en bij de vrouwen met PMS daalde de  hoeveelheid juist .

PMS in de hersenen

Brain-Derived Neurotrophic  Factor, vrij vertaald: een zenuwcel stimulerende factor die van de hersenen afkomstig is. BDNF is een neurotrofine,  een belangrijke stof voor het overleven van zenuwcellen. BDNF is als een voeding voor je hersenen. Het speelt een rol in de groei van hersencellen, leerprocessen en ook stemmingswisselingen. Van antidepressiva  is bekend dat zij de BDNF productie verhogen.

Maar het mooie is dat we het stofje ook zelf kunnen laten stijgen. Fysieke activiteit zoals hardlopen heeft  gunstige effecten  en gaat gepaard met een toegenomen hoeveelheid BDNF. Elke spier die je gebruikt stuurt hormonen naar je hersenen. Daar aangekomen mixen de hormonen met het  BDNF.

PMS, daar kun je zelf wat aan doen!

Het is dus verklaarbaar  waarom  veel vrouwen zich  voor de menstruatie niet lekker voelen, vergeetachtig zijn en geïrriteerd reageren, maar het goede nieuws is dat er iets aan te doen is! De Care for Women specialiste kan je hierbij helpen, zij is gespecialiseerd in vrouwen en hormonen. De meeste verzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende pakketten. Zonder dat verwijzing van je huisarts nodig is. Samen zoeken jullie naar een passende behandeling. Want met klachten rond blijven lopen is niet nodig. Een afspraak maak je gemakkelijk via onze webagenda of door te bellen met 088-4420442.