Overgewicht en borstkanker hebben veel met elkaar te maken. Obesitas is namelijk de grootste oorzaak van borstkanker. Vrouwen die veel overgewicht hebben lopen een veel hoger risico op borstkanker. Dit risico is groter dan vrouwen die veel drinken of roken. Deskundigen weten al lang dat een ongezonde levensstijl de kans op borstkanker verhoogd. Maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen. Wetenschappers hebben aangetoond dat zwaarlijvige vrouwen veel hogere niveaus van kanker-triggerende hormonen hebben dan vrouwen die roken of drinken.

Zwaarlijvige vrouwen hebben meer oestrogeen

Borstkanker ontwikkelt zich in de helft van de gevallen bij vrouwen net na de overgang, in de leeftijdscategorie van 50 tot 70 jaar. De belangrijkste oorzaak hiervan is het hormoon oestrogeen. Zwaarlijvige vrouwen produceren namelijk meer oestrogeen. Bij vrouwen met overgewicht kan dit hormoon zelfs voor de helft meer aanwezig zijn dan bij dames met een gezond gewicht.

Overgewicht en borstkanker

Onderzoekers aan de universiteit van Oxford keken naar het niveau van kanker-triggerende hormonen, waaronder oestrogeen en testosteron onder 6300 postmenopauzale vrouwen. Het doel van het onderzoek was om vast te stellen hoe de hormoonspiegels worden beïnvloed door de verschillende factoren die bij vrouwen borstkanker kunnen veroorzaken. De wetenschappers kwamen erachter dat obesitas een veel grotere invloed heeft op deze hormonen dan bijvoorbeeld de consumptie van alcohol of roken.

Overgewicht vs. roken en drinken

De onderzoekers, die keken naar 13 gepubliceerde onderzoeken. Hieruit bleek dat het drinken van twee en een half eenheden alcohol per dag – een groot glas wijn – voor een verhoogd niveau van een aantal kanker-triggerende hormonen zorgde, maar had geen effect op oestrogeen. Ook roken blijft gevaarlijk en ongezond maar overgewicht heeft een veel hoger risico voor vrouwen in het ontwikkelen van borstkanker.

Andere factoren

De kans voor een vrouw om borstkanker te ontwikkelen is afhankelijk van een reeks aan factoren, zoals familiegeschiedenis, leeftijd, het tijdstip van de overgang, en of ze heeft kinderen. Maar wetenschappers zeggen dat obesitas de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van de ziekte. Borstkanker is veruit de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en daarbij ook de meest gevreesde. Dr Julie Sharp, senior wetenschap Cancer Research UK manager, zei: “We weten dat het risico van de ziekte kan worden beïnvloed door familiegeschiedenis en ouder worden, maar er zijn ook dingen die vrouwen kunnen doen die zorgen voor een verminderd risico”. “Het handhaven van een gezond lichaamsgewicht, minder alcohol en niet roken zorgen voor een verminderd risico op borstkanker”. Maar liefst 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt met borstkanker te maken. Jaarlijks wordt er in Nederland bij circa 12.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Care for Women kan veel voor je betekenen als het gaat om deze ziekte Meestal begint borstkanker met een knobbeltje in de borst, maar dat hoeft niet. Ook kleurveranderingen of structuurveranderingen kunnen een indicatie zijn voor borstkanker.

Borstzelfonderzoek

Veel vrouwen ontdekken zo’n knobbeltje bij toeval. Anderen ontdekken dit omdat zij regelmatig zelf hun borsten onderzoeken. Maar hoe doe je dit nu eigenlijk en wat moet je dan voelen, want een borst zit vol met onregelmatigheden. En aan wat voor soort klachten zou je borstkanker kunnen herkennen? Met deze en nog veel meer andere vragen kun je terecht bij de Care for Women specialisten. In een preventief borstkankerconsult bekijkt zij jouw persoonlijke risicoprofiel, legt zij uit hoe je het beste je borsten kunt onderzoeken, wat je kunt doen om je risico te verkleinen en hoe je kunt zorgen dat je er zo snel mogelijk bij bent. Als vrouw kun je zelf een bijdrage leveren aan vroege ontdekking, door alert te zijn op signalen (symptomen) die kunnen wijzen op borstkanker. Laat je daarom goed informeren en maak eens een afspraak.

Begeleiding bij borstkanker

Wanneer je in de medische mallemolen terechtkomt bij bijvoorbeeld borstkanker, is het prettig om iemand naast je te hebben die er voor jou is en voor jouw belangen opkomt. Wanneer je zelf niet meer weet wat je ook alweer wilde vragen, iemand die uitlegt wat de arts allemaal bedoeld en het later nog eens rustig herhaalt. Maar ook iemand die mee gaat een pruik uitzoeken of helpt wanneer je voor het eerst aangepaste lingerie moet gaan kopen. Dit kunnen aangrijpende emotionele momenten zijn. Juist dan is het fijn te weten dat je ook daarvoor terecht kunt bij een Care for Women specialisten. Ze is zelf ook vrouw maar heeft ook alle medische kennis om jou goed te kunnen bijstaan. Of het nou eenmalig is om bijvoorbeeld een pruik uit te zoeken of advies voor het hele traject. Aarzel niet en maak gerust eens een afspraak.