Menstruatiepijn, zeven op de tien vrouwen heeft er in meer of mindere mate last van. Dat kan erg vervelend zijn en bij hevige menstruatiepijn kan je zelfs een paar dagen echt ziek in bed liggen. Vrouwen kunnen naast buikpijn ook veel last hebben van hoofdpijn door de hormoonwisselingen tijdens de menstruatie. Omdat menstruatiepijn van grote invloed kan zijn op je dagelijks leven willen veel vrouwen daar iets tegen doen. Menstruatiepijn verhelpen kan in sommige gevallen door het gebruik van anticonceptie.
Menstruatiepijn bij vrouwen ook wel primaire dysmenorroe
Menstruatiepijn wordt ook wel primaire dysmenorroe genoemd en is meestal onschuldig maar erg vervelend. Het wordt veroorzaakt door hormoonachtige stoffen (prostaglandines) die tijdens de menstruatie vrijkomen om de baarmoeder te laten verkrampen om de onbevruchte eicel en het dikke baarmoederslijmvlies af te stoten. Dit verkrampen van de baarmoeder kan bij een aantal vrouwen leiden tot vervelende stekende en/of krampende pijn in de onderbuik, die bovendien ook nog kan uitstralen naar de rug, bovenbenen en heupen. Deze pijn kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. De cellen van de baarmoederwand zullen tijdens gebruik van hormonale anticonceptie minder prostaglandines aanmaken. Het gebruik van hormonale anticonceptie kan op die manier de menstruatiepijn verminderen, doordat de stoffen die de pijn veroorzaken niet vrijkomen. Aan vrouwen die last hebben van hevige menstruatiepijn, wordt daarom vaak geadviseerd om een hormonale vorm van anticonceptie te gebruiken.
Naast primaire dysmenorroe kunnen vrouwen ook last hebben van secundaire dysmenorroe. Dat is een abnormale vorm van menstruatiepijn die een andere oorzaak dan de ‘gewone’ menstruatiepijn heeft. Een voorbeeld daarvan is endometriose; een chronische ziekte waarbij er tijdens de menstruatie niet alleen bloed via de baarmoedermond en de vagina wordt verloren, maar er ook bloed via de eileiders terug de buikholte in loopt. De levende cellen die onderin het bekken terecht komen, kunnen zich gaan hechten aan het buikvlies of aan de baarmoeder, eierstokken, eileiders, blaas en de darmen. Daardoor ontstaan endometriosehaarden.
Als het lichaam deze haarden niet goed afbreekt, kunnen chronische ontstekingen met vergroeiingen en verklevingen ontstaan. Endometriose gaat, net als ‘gewone’ menstruatiepijn, gepaard met hevige pijn tijdens de menstruatie. Echter, bij endometriose blijft deze pijn ook bestaan tijdens gebruik van een hormonaal anticonceptiemiddel. Ook kunnen er hevige bloedingen ontstaan en pijn bij het vrijen. Herken je deze klachten? Ga dan naar de huisarts om te kijken of vervolgonderzoek door een gynaecoloog nodig is.
Care for Women helpt
Heb jij last van menstruatiepijn? En wil je je menstruatiepijn verhelpen? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste bij jou in de buurt. Zij is zelf vrouw en gespecialiseerd in hormonale klachten. Je kunt zonder verwijzing van je huisarts bij haar terecht en de consulten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Maak hier een afspraak of bel 088-4420442. Liever zelf iets proberen? Bekijk dan ons assortiment voedingssupplementen in onze webshop.