Menstruatie, de beste tips!

Care for Women Icon
Care for Women Icon

De menstruatie, iedere vrouw krijgt ermee te maken. En vrijwel iedere vrouw heeft wel wat last van menstruatieklachten. Misschien hoor je regelmatig opmerkingen als; ‘’jeetje is het weer zover?’’ of: ‘’nou, dat valt toch wel mee allemaal.’’ Terwijl menstruatieklachten je dagelijks leven echt flink in de war kunnen schoppen.

Hoe werkt de menstruatie?

Iedere maand bereidt je baarmoeder zich voor op een zwangerschap. Dit gebeurt door het baarmoederslijmvlies dikker te maken, zodat een bevruchte eicel zich eventueel kan nestelen. Als de vrijgekomen eicel niet bevrucht wordt, wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten; de menstruatie. Hoewel een teken van een goed functionerend lichaam, kan de menstruatie nogal vervelende klachten met zich meebrengen. Voorbeelden van klachten die je kunt krijgen rond de menstruatie;

  • Buikpijn/buikkrampen;
  • Rugpijn;
  • Gevoelige borsten;
  • Chagrijnig zijn, prikkelbaarheid of snel boos zijn;
  • Hoofdpijn;
  • Vocht vasthouden;
  • Vermoeidheid.

Menstruatieklachten, zo pak jij ze aan!

Van menstruatieklachten kun je flink last hebben, ze kunnen je dagelijks leven nogal in de war schoppen. Wat kun je nu zelf doen om je menstruatie wat dragelijker te maken?

  • Wees lief voor jezelf
    De menstruatie is niet de beste periode van je maand, accepteer dit. Houd wat meer rust, kruip op de bank met een kruik en gun jezelf dat stukje chocolade. Het kan ook helpen om je directe omgeving te vertellen dat je last hebt van menstruatieklachten. Zo kan bijvoorbeeld je partner er rekening mee houden dat je niet zo lekker in je vel zit.
  • Neem gerust een pijnstiller
    Word je gek van de buikpijn of heb je ontzettende hoofdpijn? Neem gerust een pijnstiller om deze dagen rond de menstruatie door te komen. Bij veel vrouwen trekken de klachten weer weg als de menstruatie aanbreekt. Er zijn ook pijnstillers op de markt speciaal bij menstruatieklachten.
  • Ga sporten
    Het klinkt misschien gek, sporten als je je niet goed voelt, maar het kan echt helpen bij de verlichting van menstruatieklachten. Tijdens het sporten worden verschillende stofjes aangemaakt die pijn verlichten en bovendien goed zijn voor je humeur. Je zult zien dat je je na een fijne sportsessie een stuk beter voelt. Overdrijf het niet, maar sporten tijdens de menstruatie kan geen kwaad. Kies bijvoorbeeld voor wandelen of fietsen, zodat je ook lekker buiten kunt zijn.
  • Kies je voeding zorgvuldig
    Natuurlijk kun je tijdens je menstruatie een stukje chocolade nemen als je daar zin in hebt, maar wist je dat je, door bepaalde voeding te laten staan, ook menstruatieklachten kunt verminderen? Zo zijn er vrouwen die minderen met suiker, alcohol en cafeïne omdat ze zo een stuk minder last hebben van menstruatieklachten. Wat voor jou werkt moet je zelf ontdekken, houd dit bijvoorbeeld eens bij in een dagboekje. Zo krijg je een overzicht van welke klachten tijdens je menstruatie voorkomen en wat je zoal eet. De Care for Women specialiste kan jou ook goed adviseren over hoe om te gaan met menstruatieklachten en je voeding.

Heb je zo’n beetje alles al geprobeerd maar heb je een groot gedeelte van de maand last van menstruatieklachten? Dan heb je misschien last van PMS. Kenmerkend hierbij is het cyclisch klachtenpatroon, wat inhoudt dat er ook een klachtenvrije periode is. Bij PMS verdwijnen de menstruatieklachten meestal met het begin van de menstruatie. Na minimaal een week zonder klachten, keren deze na afloop van de menstruatie gewoon weer terug.

Menstruatieklachten, er is iets aan te doen!

Hoewel het bij het vrouw zijn hoort, is de menstruatie lang niet altijd prettig. De menstruatiepijn en verschillende menstruatieklachten kunnen je aardig in de weg zitten. Veel vrouwen denken nog steeds dat het erbij hoort en ze het maar moeten accepteren. Dat is jammer, want de klachten van de menstruatie zijn vaak goed te verlichten of zelfs te verhelpen! Zelfs aan PMS is in de meeste gevallen heel goed iets te doen.

Een Care for Women specialiste is een professionele zorgverlener, die alles weet van vrouwen en hun hormonen. Bovendien is zij zelf vrouw, dus ze weet heel goed welke klachten bij de menstruatie voor kunnen komen. Samen met jou gaat ze op zoek naar een passende behandeling voor jouw menstruatieklachten. Een verwijzing van je huisarts is niet nodig en de meeste verzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende pakketten. Waar wacht je nog op? Ook jouw menstruatieklachten zijn te verlichten! Maak nu een afspraak via de webagenda of bel met de assistente op 088 – 4420442.