Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, gevoelige borsten. Het zijn zomaar een aantal symptomen die voor kunnen komen bij het Premenstrueel Syndroom, ook wel PMS genoemd. Voor veel vrouwen is PMS iedere maand weer een behoorlijke berg om overheen te komen. Maar wat is PMS en wat kun je doen als je last van PMS hebt?
Wat is PMS precies?
PMS is het optreden van klachten die beginnen in de tweede helft van de menstruatiecyclus en die weer verdwijnen bij het begin van de menstruatie. Sommige vrouwen houden ook nog klachten tijdens de eerste dagen van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug. Door de steeds terugkerende klachten verstoort PMS je normale leefpatroon. Niet zelden nemen de klachten in de loop der jaren ook toe.
Symptomen van PMS
Helaas is er geen standaardlijstje klachten op te stellen dat zegt ‘je hebt PMS’. Dat maakt herkenning en behandeling van PMS voor veel vrouwen ook zo lastig. Er zijn honderden lichamelijke en psychische klachten bij PMS beschreven. Enkele voorbeelden zijn;
- Pijnlijke borsten
- Buikpijn/Buikkrampen
- Prikkelbaarheid
- Wisselende stemmingen
- Vermoeidheid
- Depressief voelen
- Agressief zijn
Bij de vraag of je PMS hebt is het moment waarop de klachten beginnen en weer verdwijnen belangrijker dan het soort klachten dat je ervaart.
PMS behandelen? Dat kan!
Voor veel vrouwen voelt het alsof ze niets kunnen doen aan de klachten, die toch steeds weer terug komen. Bovendien kennen vrouwen met PMS ook een klachtenvrije periode. Vaak voelen vrouwen zich ook onbegrepen door hun omgeving of hebben het gevoel niet serieus genomen te worden. Ook schuldgevoel tegenover je partner of kinderen vanwege je gedrag kan voorkomen. Heb jij last van PMS? Of vermoed je dat je het hebt? Je hoeft er niet mee rond te blijven lopen. De Care for Women specialiste is gespecialiseerd in PMS en kan je helpen de controle over je maand terug te krijgen. Zij is zelf ook vrouw en weet dus als geen ander hoe je je kunt voelen rond de menstruatie. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten al vanuit de aanvullende verzekeringen. Wil je niet langs de huisarts of kan hij je niet verder helpen? Geen probleem, bij Care for Women kun je zonder verwijzing van je huisarts terecht. Bovendien is er altijd wel een specialiste bij jou in de buurt. Maak hier een afspraak of bel 088-4420442.