Een ingetrokken tepel komt voor bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen. Het kan een aangeboren afwijking zijn en is dan altijd al aanwezig geweest. Het is niet nodig om je hier zorgen over te maken. In dat geval zijn de melkgangen in je borst namelijk te kort waardoor de tepel naar binnen getrokken wordt. Dit kan een probleem vormen voor vrouwen die graag borstvoeding willen geven maar het kan natuurlijk ook een cosmetisch probleem zijn.
Ingetrokken tepel en andere veranderingen
Iets anders is als je plotseling ontdekt, dat je tepel is ingetrokken of naar een kant trekt. Dit kan een teken zijn dat je borstkanker hebt. Meestal begint borstkanker met een knobbeltje in de borst, maar dat hoeft niet. Ook kleurveranderingen of structuurveranderingen, zoals een ingetrokken tepel, kunnen een indicatie zijn voor borstkanker. Roodheid en schilfering van de tepel kunnen door eczeem ontstaan, maar soms ook door kanker. Ook een wondje dat niet goed geneest kan in enkele gevallen kwaadaardig zijn. Veel vrouwen ontdekken een onregelmatigheid bij toeval. Anderen ontdekken dit omdat zij regelmatig zelf hun borsten onderzoeken.
Borstkankerconsult
Maar hoe doe je dit nu eigenlijk en wat moet je dan voelen als je zelfonderzoek doet? Een borst zit vol met onregelmatigheden. En aan wat voor soort klachten zou je borstkanker kunnen herkennen? Met deze en nog veel meer andere vragen kun je terecht bij de Care for Women specialiste. In een preventief borstkankerconsult bekijkt zij jouw persoonlijke risicoprofiel, legt zij uit hoe je het beste je borsten kunt onderzoeken, wat je kunt doen om je risico te verkleinen en hoe je kunt zorgen dat je er zo snel mogelijk bij bent. Als vrouw kun je zelf een bijdrage leveren aan vroege ontdekking, door alert te zijn op signalen (symptomen) die kunnen wijzen op borstkanker. Laat je daarom goed informeren en maak eens een afspraak voor een preventief borstkankerconsult.