PMS, het Premenstrueel Syndroom. Zo’n 25% van de vrouwen heeft er last van. Je bent chagrijnig, moe, hebt last van buikpijn, hoofdpijn en vooral veel zin in chocola. Heb jij een of meerdere symptomen? En komen deze iedere maand opnieuw terug? De kans is groot dat je PMS hebt. Vervelend! Vooral omdat het iedere maand terug komt, veel vrouwen hebben het idee dat je er niet zoveel aan kan doen en dat het er bij hoort. Meestal beginnen de menstruatieklachten op de eerste dag van de menstruatie of in de eerste twee dagen die eraan vooraf gaan. Hormonen spelen een grote rol bij het ontstaan van de klachten. Care for Women is het daar niet mee eens! Er is wel degelijk wat aan te doen.
Symptomen PMS
Er hoort een heel scala aan klachten bij PMS (het Premenstrueel syndroom). Maar enkele van de meest voorkomende klachten zijn:
- Hoofdpijn of migraine
- Buikpijn of buikkrampen
- Prikkelbaarheid
- Gespannen borsten
- Stemmingswisselingen
- Depressieve gevoelens
- Vermoeidheid
- Pijn in de (onder)rug
- Vocht vasthouden
PMS & PMDD – iedere maand weer klachten
Ongeveer 20 tot 40% van de vrouwen heeft wel eens last van het Premenstrueel Syndroom (PMS) in haar leven. En zo’n 3 tot 9% van de vrouwen heeft te maken met Premenstrual Dysphoric Disorder (PMDD), dit wordt beschouwd als een meer ernstige vorm van PMS waarbij vooral de psychische klachten erg aanwezig zijn. Agressiviteit, depressiviteit en stemmingswisselingen komen veel voor bij PMDD. Heel vervelend, want ook deze klachten komen iedere maand terug. Ze kunnen je leven gaan beheersen en totaal in de war schoppen. Bij sommige vrouwen kunnen de klachten iedere maand zelfs drie weken aanhouden.
Wat kan je aan PMS doen?
Er zijn nog veel meer andere symptomen die bij PMS horen, de Care for Women specialiste kan je er meer over vertellen en samen met jou kijken naar de oplossing. Af en toe een zere buik kan natuurlijk gebeuren maar als je elke maand een paar dagen niet kunt werken of niet naar school kunt van de pijn, is het heel begrijpelijk dat je daar iets aan wilt doen. En dat kan ook! De anticonceptiepil kan de klachten helemaal of gedeeltekijk wegnemen. Ook bestaan er alternatieve producten zoals de Menstrual Care, die ondersteuning kunnen bieden als je te maken krijgt met PMS verschijnselen. Om snel een beeld van je eigen klachten te krijgen kun je de persoonlijke PMStest doen. Krijg je liever een serieuzere indruk of overweeg je om medische hulp te zoeken, dan kun je de PMS KalenderTest doen waarmee je een maand lang je klachten in kaart brengt. De Care for Women specialiste is speciaal opgeleid om vrouwen met PMS klachten te begeleiden en kan je helpen je maand weer onder controle te krijgen. In de agenda kun je direct een afspraak maken waarbij je geen doorverwijzing van je huisarts nodig hebt.