Uit een wereldwijd onderzoek, onder leiding van de Mc Master University is gebleken dat meer dan de helft van de mensen met een hoge bloeddruk dit niet weet van zichzelf.Het onderzoek werd gepubliceerd in het voorstaande tijdschrift JAMA. ‘’Bovendien bleek dat als patiënten  wel wisten dat ze een hoge bloeddruk hadden, ze toch vaak geen adequate behandeling kregen en dat hun bloeddruk met medicijnen nog steeds niet op het juiste niveau was’’, aldus Salim Yusuf, onderzoeker van de Sydney University. Een verontrustend resultaat omdat een hoge bloeddruk een belangrijke risicofactor is voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. 

Hoge bloeddruk bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1

Ondanks het feit dat vrouwen hart- en vaatziekten vaak pas op latere leeftijd krijgen dan mannen, namelijk na de menopauze, sterven in vergelijking meer vrouwen aan hart- en vaatziekten dan mannen. Bij vrouwen zijn hart- en vaatziekten nog steeds doodsoorzaak nummer 1.  De onderzoekers benadrukken dat vrouwen mede een hoger risico hebben op overlijden omdat bij vrouwen vaker de verkeerde diagnose wordt vastgesteld, vanwege een ander klachtenpatroon. Uit onderzoek aan met McGill University Health Centre blijkt dat bij een hartaanval 1 op de 5 vrouwen onder de 55 jaar geen last had van pijn op de borst bij een hartaanval.

Regelmatig controleren

Juist omdat hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 is bij vrouwen is het belangrijk regelmatig controle te doen na je 50levensjaar. Als je je regelmatig controleert op een verhoogd cholesterol, bloeddruk, suikergehalte en gewicht, kan dat je helpen om tijdig symptomen te herkennen en actie te ondernemen. “Wij merken dat vrouwen het prettig vinden om bij ons regelmatig een healthcheck te doen. We controleren dan hun bloeddruk, suikergehalte, BMI en het volledige cholesterol inclusief HDL, LDL en triglyceride. Zeker tijdens de overgang is dit belangrijk. De menopauze is vaak het moment dat dit soort waarden beginnen te stijgen”, aldus Catherine van Heest

Vrouwen gezondheidscheck

Care for Women specialisten bieden vrouwen een speciale healthcheck aan, gericht op hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. De uitslagen krijg je direct en zullen ook besproken worden, zodat je ook precies weet wat er wel of niet aan de hand is. Ben jij benieuwd naar jouw bloeddruk of wil je gewoon zekerheid dat er niets aan de hand is? Laat je dan gerust eens testen. Daar zijn de Care for Women specialisten voor! Klik hier voor het maken van een afspraak.