Veel vrouwen nemen calcium supplementen met of zonder vitamine d tegen botontkalking. Maar hierdoor komt misschien een ander gezondheidsprobleem om de hoek kijken: hart- en vaatziekten.

Doodsoorzaak nummer 1

In Nederland zijn hart-en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen! Omdat vrouwen vaak anderen symptomen hebben worden veel gevallen ook niet of te laat ontdekt, met alle gevolgen van dien.

Verhoogde kans op hart- en vaatziekten door calcium

Tijdens een studie kregen vrouwen de opdracht om calcium en vitamine d in te nemen. Zij hadden een verhoogde kans op hart-en vaataandoeningen en dan vooral hartaanvallen van 13 tot 22 procent. Vrouwen in de controle groep zagen geen verandering in hun risico. De zaak tegen calcium werd sterker toen de onderzoekers de data van 13 andere, ongepubliceerde onderzoeken toevoegden; in totaal bijna 30.000 vrouwen! Nu was het risico verhoogd met 25 tot 30 procent voor een hartaanval en 15 tot 20 procent voor een beroerte. Dr. Susan Bukata geeft aan dat de studie eigenlijk niet genoeg informatie geeft om een definitieve conclusie te kunnen trekken en dat er nog meer onderzoek naar moet worden gedaan. Maar zij adviseert haar patiënten wel zoveel mogelijk om hun calcium uit voeding binnen te krijgen. Calcium uit voeding heeft voor zover bekend niet hetzelfde effect als supplementen met calcium.

Healthcheck

Vrouwen hebben vaak andere symptomen bij hart- en vaatziekten. Je regelmatig even laten nakijken kan je helpen om gezond te blijven en, wat misschien nog wel veel belangrijker is, je een gerust gevoel geven. De Care for Women specialiste kan je hier bij helpen. Naast dat zij is opgeleid in vrouwen en hun hormonen kan zij ook de healthcheck uitvoeren. Na de healthcheck krijgt u direct de uitslag en eventuele adviezen om deze te verbeteren. Tijdens de healthcheck wordt gekeken en getest hoe het er voor staat met jouw gezondheid. Je kunt via het landelijk telefoonnummer: 088-4420442 een afspraak maken of klik hier om online een afspraak in te boeken.