Bij het gebruik van een anticonceptiepil wordt in veel gevallen een stopweek ingelast, behalve bij een pil zonder oestrogeen hormoon. Hoe deze week precies werkt, verschilt per type pil. Daarom is het is belangrijk om goed de bijsluiter van de pil te lezen.

Wat gebeurt er tijdens de stopweek?

Tijdens de stopweek wordt een bepaald aantal dagen geen pil geslikt en komen er dus even geen hormonen vanuit de pil in het lichaam. Daardoor zal er een zogenoemde onttrekkingsbloeding plaatsvinden. Deze bloeding is wat lichter en korter dan een normale menstruatie. Dit komt doordat er maar een klein gedeelte baarmoederslijmvlies hoeft te worden afgescheiden. Als je de pil slikt wordt het baarmoederslijmvlies maar voor een klein gedeelte opgebouwd en blijft niet doorgroeien.

Is de werking van de pil ook effectief tijdens de stopweek?

Door het slikken van een anticonceptiepil verandert je hele menstruatiecyclus en vindt er geen eisprong plaats. Daardoor ben je ook als je de pil niet slikt tijdens je pilvrije week toch beschermt tegen zwangerschap. Let er wel op dat je niet te laat met de volgende pilstrip verder gaat, want dan is de pil niet meer volledig betrouwbaar. Lees daarvoor ook altijd goed de bijsluiter van de pil.

Hoe lang duurt de stopweek?

Hoe lang de stopweek duurt, verschilt per type pil. Bij de meeste anticonceptiepillen wordt er 21 dagen lang elke dag een pil geslikt, gevolgd door een pil vrije week van 7 dagen (21/7 schema). Sinds 2008 zijn er ook pillen verkrijgbaar waarbij er 24 of 26 dagen een actieve pil wordt geslikt, gevolgd door 4 of 2 placebopillen (24/4 of 26/2 schema). Daardoor is er wel maandelijks een onttrekkingsbloeding, maar wordt er toch dagelijks een pil geslikt. Dat verkleint de kans dat je vergeet na de stopweek weer op tijd te beginnen met slikken.

Kan de stopweek verkort, verlengd of overgeslagen worden?

Het verkorten van de stopweek, bij bijvoorbeeld een 21/7 pil, kan op een veilige manier, zonder dat de bescherming tegen zwangerschap vermindert. Wil je langer dan 7 dagen stoppen met de pil of wordt deze in de week voor of direct na de stopweek een keer vergeten, dan is de pil niet meer betrouwbaar. Dan heeft het lichaam te lang te weinig hormonen die de eisprong onderdrukken binnen gekregen, waardoor er dus kans is dat er toch een eisprong plaatsvindt. Bij het verlengen van de stopweek is de pil dus verminderd betrouwbaar.

Naast het verkorten is het ook mogelijk om bijvoorbeeld de pil door te slikken, want ook dan blijft de concentratie van hormonen in het lichaam die de eisprong onderdrukken hoog. Bij het doorslikken van de pil is er wel kans op een doorbraakbloeding. Een doorbraakbloeding is een vrij heftige bloeding die plaats vindt tussen twee menstruaties in.

Door de stopweek in te korten, over te slaan of uit te stellen kun je dus zelf bepalen wanneer je de onttrekkingsbloeding plaats laat vinden. Bijvoorbeeld als je net op vakantie gaat, kan het zijn dat je juist daarvoor of daarna ongesteld wilt worden. Dan kan je de pil bijvoorbeeld langer doorslikken en pas na de vakantie de stoppen met de pil.

Hoe zit het met de stopweek bij de anticonceptiepleister en -ring?

De stopweek bij de anticonceptiepleister werkt eigenlijk hetzelfde als de stopweek bij de anticonceptiepil. De pleister wordt gedurende 21 dagen drie keer (één keer per week) op de huid geplakt, gevolgd door een stopweek van 7 dagen. Net als bij de pil , kan de stopweek bij gebruik van de pleister worden ingekort. De stopweek mag echter ook bij de pleister niet langer dan 7 dagen duren, want anders neemt de betrouwbaarheid af doordat er toch een eisprong plaats kan vinden.

Ditzelfde geldt voor de stopweek bij de anticonceptiering . De ring wordt, net als de pil en de pleister, 21 dagen gebruikt (één keer per drie weken) gevolgd door een 7-daagse stopweek. Ook met de anticonceptiering is het mogelijk om de stopweek in te korten, echter bij verlenging vermindert de betrouwbaarheid van het anticonceptiemiddel. Ook kan zowel met de pleister als met de ring de stopweek een keer worden overgeslagen, indien dat gewenst is.

Care for Women specialiste

Als je kiest voor anticonceptie, kies je voor jaren. Tussen de verschillende vormen van anticonceptie zitten grote verschillen. De moeite waard dus om je hier eens goed over te laten adviseren en ontdekken wat bij jou past. De Care for Women specialiste kan je hier meer over vertellen.

Het spreekuur vertelt je;

  • Welke vorm van anticonceptie voor jou het beste is;
  • Welk middel geschikt is bij acne, menstruatieproblemen of als je last hebt van bijwerkingen;
  • Waar je op moet letten om optimaal beschermd te zijn, bijvoorbeeld als je de pil vergeet.
  • Het anticonceptiespreekuur kan plaatsvinden in een praktijk of via internet. Je kunt hier zonder doorverwijzing van je huisarts terecht en verschillende zorgverzekeraars vergoeden het consult.

Klik hier om een afspraak te maken.