Drink jij koffie? Met het drinken van 5 of meer koppen koffie per verlaag je mogelijk het risico op een bepaald type borstkanker, blijkt uit een Zweedse studie. Koffiedrinken lijkt het risico op hormoongevoelige borstkanker echter niet te verminderen. Voor de studie zijn de gegevens van 5929 Zweedse vrouwen in de leeftijd van 50 tot 74 gebruikt, ongeveer de helft van hen had borstkanker. Hoe werkt dat dan? De link tussen koffie en borstkanker?

Het onderzoek: koffie en borstkanker

Dagelijkse consumptie van koffie kan mogelijk beschermen tegen de meest agressieve vorm van borstkanker: niet hormoongevoelig borstkanker, alds Dr Per Hal, professor. “We hebben niet alle details” waarschuwde hij. “ We weten bijvoorbeeld niet over welke specifieke soort koffie we het hier hebben. Maar we weten wel dat het beschermende effect ervan vrij duidelijk aanwezig is en dat dat effect ook blijft als we een heleboel andere factoren die ook een beschermende werking kunnen hebben, hebben uitgesloten.  En we weten dat we het hebben over een normale hoeveelheid koffieconsumptie, het gaat niet over gigantische hoeveelheden koffie per dag. Dit is dus een hele intrigerende uitkomst.“

De vragenlijsten die werden gebruikt, moesten gedrag en gezondheidsgewoonten in kaart brengen, inclusief roken en drinken, bewegen, familiehistorie bij borstkanker, hormoontherapieën, voeding, BMI, opleidingsniveau en koffieconsumptie gewoonten. Zowel de tumor status en het type borstkanker werden ook genoteerd.
De basisbevinding: Koffiedrinken leek een ‘sterke reductie’ in het risico op niet hormoongevoelige borstkanker te bewerkstelligen. Vrouwen die 5 koppen per dag dronken hadden 33 tot 57% procent minder kans op ER-negatieve kanker ten opzichte van de vrouwen die minder dan 1 kop per dag dronken.

De studie onthulde een klaarblijkelijke associatie tussen koffieconsumptie en het risico in het risico op borstkanker maar het was geen oorzaak-gevolg relatie. En we moeten ook niet te snel conclusies trekken aldus Hal! “Er zijn een of twee andere studies waarvan de  resultaten in dezelfde richting wezen als onze studie, maar niet veel, maar een paar.” Waarschuwde hij “Dus voordat ik mijn buren ga vertellen dat ze nog meer koffie moeten gaan drinken dan ze al doen, wil ik graag weten Hoe het precies zit, wat het biologische meganisme is dat hier aan het werk is. En dat is nog niet duidelijk.” Hal geeft hierbij ook aan dat er nu aan een nieuwe studie gewerkt wordt om dat uit te vinden. De volgende stap is dus om uit te vinden welke chemische factoren in koffie de daling van de kanker veroorzaken en dan pogen om deze stoffen gebruikt kunnen worden in de behandeling van een kankerpatiënt.

Care for Women helpt vrouwen als het gaat om borstkanker

Maar liefst 1 op de 8 vrouwen in Nederland krijgt er mee te maken; borstkanker. Jaarlijks wordt er in Nederland bij circa 12.000 vrouwen borstkanker vastgesteld. Het is de meest voorkomende soort kanker bij vrouwen. Care for Women kan veel voor je betekenen als het gaat om deze ziekte. Borstkanker begint meestal met een knobbeltje in de borst, maar dat hoeft niet. Ook kleur- of structuurveranderingen kunnen een indicatie zijn voor borstkanker. Je kunt gelukkig zelf een bijdrage leveren aan een vroege ontdekking door alert te zijn op signalen(symptomen) en door goed borstzelfonderzoek. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk en wat moet je dan precies voelen? Want een borst zit vol met onregelmatigheden. En aan wat voor soort klachten zou je borstkanker kunnen herkennen?

Goed borstzelfonderzoek leer je bij de Care for Women specialiste. In een preventief consult legt ze uit hoe je het beste je borsten kunt onderzoeken, bekijkt ze jouw persoonlijke risicoprofiel, vertelt ze wat je kunt doen om je risico te verkleinen en hoe je kunt zorgen dat je er zo snel mogelijk bij bent. Laat je daarom goed informeren en maak nu online direct een afspraak. Ook voor begeleiding na de diagnose kun je bij haar terecht.