Wie een goed excuus zoekt om met kerst nog een extra fles champagne te ontkurken, heeft er eentje gevonden: champagne is goed voor je hart. Britse wetenschappers ontdekten dat de godendrank de bloedvaten verwijden en de druk op hart en hersenen verlichten. En nog beter nieuws: je hoeft niet eens Moët of Christal te kopen, goedkopere alternatieven werken ook! Is dat geen goed nieuws voor de alcohol liefhebbers onder ons?

Rode wijn

Polyphenolen, of plantaardige chemicaliën, zijn in relatief hoge niveau’s terug te vinden in rode wijn. In witte wijn zitten ze niet. Onderzoekers aan de Universiteit van Reading bouwden voort op deze bevindingen en bekeken of dezelfde hoeveelheden ook in champagnesoorten opduiken. Lange tijd is getwijfeld aan de hoeveelheid polyphenolen in Champagne want het wordt van zowel witte als blauw druiven gemaakt, maar de stof zitten alleen in blauw druiven. Toch is nu gebleken dat deze goede stof ook in champagne te vinden is! Win-win situatie dus.

Goedkoper merk

De gezondheidsvoordelen van de polypenolen zijn niet beperkt tot de dure champagnemerken. Het goedje werd even massaal gevonden in goedkopere alternatieven als cava en prosecco.

Bloedvaten

Polyfenolen worden verondersteld om de niveaus van gas-stikstofmonoxide te stimuleren in het bloed. Die maken de bloedvaten wijder. (lvl)

Vrouwen en hart- en vaatziekten

Als vrouw heb je minstens zoveel kans op hart- en vaatziekten als mannen. Vooral tijdens de overgang gaat dit risico behoorlijk omhoog. Dat verhoogde risico op hart-en vaatziekten hangt samen met het feit dat 1 op de 2 vrouwen in de overgang een te hoog cholesterol krijgt. Het goede nieuws is, dat cholesterol goed te meten is en als het verhoogd is, kun je er met een paar aanpassingen in je eet-en leefgewoonten heel goed grip op houden. Weten of je een te hoog cholesterol hebt en een advies over je voeding en leefwijze? Maak eens een afspraak met de Care for Women specialiste, bijvoorbeeld voor de healthcheck.

Bron: hln.be