Is de diagnose borstkanker minder angstaanjagend? Volgens onderzoek van een Nederlandse psycholoog wel. Het is minder schrikbarend dan vroeger, maar nog steeds wel erg ingrijpend.

Borstkanker minder angstaanjagend

De psycholoog bestudeerde 900 vrouwen voor en nadat ze de diagnose kregen van borstkanker, ze bleef hen ook in de gaten houden tijdens de behandeling. Daaruit blijkt dat één op de drie borstkankerpatiënten geen psychische nadelen ondervinden na de diagnose. De eerste maanden zijn ze wel angstig en hebben ze een verstoorde nachtrust, maar dat herstelt zich vlot na de behandeling. Vrouwen met een sterke controle over hun leven hebben weinig last van mentale klachten. Zij weigeren geen bezoek en blijven contact met familie en vrienden behouden. Velen zijn ook van mening dat een positieve houding voor een betere genezing zorgt. Slechts een kleine groep kampt met mentale problemen.

Geen doodvonnis meer

De overlevingskansen van borstkanker zijn tegenwoordig bij vrouwen 85 procent. Als er geen uitzaaiingen worden gevonden, stijgt dit zelfs naar 90 tot 100 procent. De ontwikkelingen op gebied van behandelingen en het verdwijnen van het taboe rond de ziekte maakt dat borstkanker minder angstaanjagend is dan vroeger. De meesten zien het niet meer als een doodvonnis of als traumatisch.

Bron: hln.be

Begeleiding bij borstkanker

Meestal is een knobbeltje in je borst een signaal van borstkanker. Maar wat zijn nu eigenlijk andere symptomen en hoe moet je jezelf onderzoeken? Misschien heb je wel vragen of ben je onzeker over of je het hebt. Tijdens het consult, beantwoordt de Care for Women specialiste je vragen en legt ze uit hoe je het best zelfonderzoek kunt doen. Het is ook mogelijk om een Care for Women specialiste mee te nemen naar het ziekenhuis of als je bijvoorbeeld je eerste pruik uit gaat zoeken. De Care for Women specialiste is er voor jou! Maak hier eenvoudig een afspraak.