Bewegen en borstkanker; de link zul je misschien niet meteen zien. Maar beweging in combinatie met afvallen kan de kans op borstkanker verminderen. Volgens onderzoekers van het UMC Utrecht en het RIVM vergroot een hoge concentratie geslachtshormonen na de overgang de kans op borstkanker. De concentratie geslachtshormonen kan verminderd worden door beweging, mits ook lichaamsvet verloren wordt. Dit schrijven de onderzoekers in het Journal of Clinical Oncology.

Borstkanker en geslachtshormonen

Het is wereldwijd pas de tweede keer dat wetenschappers het effect van bewegen op geslachtshormonen onderzoeken. Het bleek dat vrouwen die regelmatig lichamelijk actief zijn naar schatting 20 tot 40 procent minder kans hebben op borstkanker dan vrouwen die weinig lichamelijk actief zijn. Bij vrouwen na de menopauze is overgewicht een risicofactor voor borstkanker. De meest waarschijnlijke schakel tussen beweging, overgewicht en het risico op borstkanker is de concentratie geslachtshormonen.

Bewegen en borstkanker

Uit het onderzoek bleek dat het volgen van een bewegingsprogramma geen effect heeft op de hormoonspiegels in de hele groep. Zo hadden sportende vrouwen na een jaar geen lagere hormoonconcentraties dan de controlegroep, daarmee hadden zij dus ook geen lager risico op borstkanker. Onderzoekers zagen echter wel een effect bij vrouwen van het bewegingsprogramma die waren afgevallen. Bij de vrouwen waar de hoeveelheid lichaamsvet met meer dan 2 procent was gedaald, waren de concentraties geslachtshormonen lager in de bewegingsgroep dan in de controlegroep. Daarnaast liet de studie zien dat bij alle vrouwen de hormoonspiegels daalden wanneer zij afvallen. De vraag blijft nu of bewegen alleen werkt doordat vrouwen (meer) afvallen of dat bewegen een extra effect heeft op het borstkankerrisico.

Care for Women is er voor jou

Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen, een op de acht vrouwen krijgt het. Heb jij te maken met borstkanker, bijvoorbeeld omdat je het zelf hebt? Of misschien heeft een goede vriendin borstkanker gekregen. Voor al deze en meer situaties kun je terecht bij de Care for Women specialiste. Zij kan al je vragen beantwoorden en je steunen. Ook kan zij je helpen je borsten goed te onderzoeken. Maak eenvoudig zelf een afspraak in de webagenda.

Bron: Gezondheidsnet