De anticonceptiepil, vele vrouwen krijgen er iedere dag mee te maken. Het  moment dat de eicel samensmelt met de mannelijke zaadcel noemen we de conceptie. Het voorkómen van een bevruchting wordt daarom logischerwijs anticonceptie genoemd. Weet jij niet welke vorm van anticonceptie je moet kiezen? De Care for Women specialiste helpt je graag verder.

Weetjes over de anticonceptiepil

De anticonceptiepil is het belangrijkste voorbehoedmiddel in de westerse wereld, er wordt dan ook veel onderzoek gedaan naar de effecten van de pil. Maar wist jij dit al over de pil?

  • De pil van tegenwoordig bevat veel minder hormonen dan de eerste pillen, wel 5 keer minder oestrogeen en 10 keer minder progesteron. Door zoveel hormonen werden vrouwen van die eerste pillen snel dikker, de angst om dik te worden van de pil stamt dan ook uit die tijd. Tegenwoordig wordt de pil meer in verband gebracht met verminderde acne, cystes op de eierstokken en migraine.
  • De pil werd in 1960 op de markt gebracht, toen alleen nog voor getrouwde vrouwen. Single vrouwen moesten nog tot 1975 wachten voor ze pil konden gebruiken.
  • Het gebruik van de pil verschilt per land enorm van elkaar. Zo gebruikt 1 op de 4 vrouwen in de VS de pil, in Japan slechts 1% van de vrouwelijke bevolking. Er zijn wel 70 merken die de pil verkopen, maar niet elke pil is hetzelfde. Welke pil het meest geschikt is voor jou kan de Care for Women specialiste je vertellen tijdens het consult.
  • Wereldwijd gebruiken 100 miljoen vrouwen de pil, dat lijkt veel, maar op de 3 miljard vrouwen die er in totaal zijn is het weinig.

Seksualiteit; vrij veilig en bescherm jezelf

De één is al heel jong seksueel actief, de ander pas veel later. Wanneer het moment ook komt, zorg dat je als het zover is goed voor jezelf zorgt. Denk goed na of je er wel aan toe bent en het echt wilt. Geniet van seksualiteit, maar wees zuinig op je lichaam. Bedenk ook goed hoe je jezelf wilt beschermen tegen een SOA en ongewenste zwangerschap. Het is heel normaal om vragen te hebben over anticonceptie en seksualiteit. Je vragen kun je stellen aan de Care for Women specialiste.

Welke anticonceptie past bij jou?

Op internet kom je misschien wel 100 verschillende pillen tegen, om nog maar te zwijgen over anticonceptieringen, spiraaltjes en staafjes. De Care for Women specialiste biedt je het overzicht in de wirwar aan informatie. Samen bepalen jullie welke vorm van anticonceptie het beste bij je past. Wacht niet langer en stel je vragen tijdens het anticonceptieconsult. Een afspraak maak je eenvoudig via de webagenda.