Al meer dan 40 jaar wordt er onderzoek naar gedaan: anticonceptie voor mannen. Op het moment is er weer een doorbraak. De zogeheten Vasalgel wordt ingespoten in de zaadleider en blokkeert zo de zaadtoevoer. Deze kleine ingreep is vergelijkbaar met sterilisatie, met als groot verschil dat de Vasalgel kan worden ‘opgelost’ als de man dat zou willen. Daarnaast tast de Vasalgel ook het libido van de man niet aan, iets wat bij voorgaande onderzoeken rond anticonceptie voor mannen nog wel eens een probleem was.
Het onderzoek
Op het moment is de Vasalgel alleen nog maar op bavianen getest. Drie mannetjes ondergingen de ingreep en werden vervolgens voor langere tijd in een soort bavianen harem gezet. Alhoewel de bavianen niet stil zaten werd er in 6 maanden tijd geen enkel vrouwtje zwanger. De volgende stap is dus testen op mensen. Als alles goed verloopt zal de Vasalgel op zijn vroegst in 2017 op de markt zijn.
Een tweede groep onderzoekers is bezig met een anticonceptiepil voor mannen. Deze pil zou voor de seks moeten worden ingenomen. De pil zou dan moeten zorgen voor een spermavrij orgasme. Het orgasme zou gewoon hetzelfde aanvoelen. De ontwikkelaars zetten in op een pil die binnen een paar uur na inname effectief is en binnen 24 uur vanzelf weer uitwerkt.
Anticonceptie voor mannen: de discussie
De reden voor de jarenlange onderzoeken rondom anticonceptie voor mannen verschilt. Veel mensen vinden dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij vrouwen moet liggen. Maar er wordt ook verwacht dat anticonceptie voor mannen veel minder bijwerkingen zal hebben. Veel vrouwen ervaren nog klachten die veroorzaakt worden door anticonceptie zoals de pil. Dit komt door de hormonen die erin zitten. Mannelijke anticonceptie zou minder of geen hormonen hoeven bevatten waardoor er dus minder tot geen klachten zouden moeten zijn.
Toch zijn de meeste vrouwen nog niet enthousiast over anticonceptie voor mannen. Veel vrouwen laten weten een man niet te vertrouwen met een pil. Ze zijn veel te bang dat mannen de pil zouden vergeten. Daarnaast houden ze de controle liever zelf. Vrouwen zijn tenslotte degene die het merken als het niet goed gaat met de anticonceptie.
Anticonceptie voor vrouwen: veel keuze
Gelukkig hebben vrouwen veel keuze als het gaat om anticonceptie. Het grootste deel van de vrouwen in Nederland kiest voor de pil. In 2013 gebruikt 37% van de vrouwen tussen de 18 en 45 de pil. Maar dat is zeker niet de enige optie. Je kan ook kiezen voor de anticonceptie ring, de anticonceptiepleister, het anticonceptiestaafje, de prikpil, het koperspiraaltje of het hormoonspiraaltje. Keuze genoeg dus! Tussen de verschillende soorten anticonceptie zit verschil in het type en hoeveelheid hormonen, de samenstelling, dosering en natuurlijk het gebruik. Anticonceptie gebruik je vaak voor langere tijd. Daarom is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de verschillende keuzes die je hebt. Zo kan je kiezen voor de anticonceptie die het beste bij jou past.
Care for Women
Voorlopig zal er nog geen anticonceptie voor mannen zijn. Dat betekent dat wij vrouwen vaak nog degene zijn die de voorzorgsmaatregelen nemen. Dat kan erg vervelend zijn omdat anticonceptie nog wel eens voor klachten kan zorgen. Veel vrouwen blijven hier mee rondlopen, maar dat is nergens voor nodig. Er zijn ondertussen genoeg dingen die je kunt doen tegen klachten die worden veroorzaakt door je anticonceptie. Ga eens langs bij een Care for Women specialiste. Zij is zelf ook vrouw en is specialist op het gebied van anticonceptie. Samen met jou gaat ze op zoek naar een oplossing voor je klachten. Dus waar wacht je nog op? Maak meteen een afspraak in de online webagenda of bel 088 442 0442. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een consult vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig.
Bron: Trouw