Het kan gebeuren dat je zwanger bent geworden en gekozen hebt de zwangerschap te laten afbreken. Maar hoe kan je na een abortus weer beschermen tegen een volgende zwangerschap? In dit artikel bespreken we kort welke abortusmethoden er bestaan en gaan we wat uitgebreider in op de anticonceptie na abortus.

Abortus tijdens drie maanden zwangerschap

Als je nog niet langer zwanger bent dan acht weken, dan kan je een abortus door middel van medicatie ondergaan, namelijk de abortuspil. Tijdens deze behandeling krijg je in de kliniek een tablet die je moet innemen. Vervolgens neem je thuis nogmaals vier pillen in. De bevruchte eicel wordt dan afgebroken. Een andere methode is de zuigcurettage. Dit kan tot dertien werken na je laatste menstruatie. Tijdens deze behandeling wordt de bevruchte eicel uit je baarmoeder gezogen met een klein slangetje.

Abortus ná drie maanden zwangerschap

Als je een abortus ondergaat na twaalf weken, dan wordt de bevruchte eicel met instrumenten uit je baarmoeder gehaald. Als er iets achterblijft, wordt dit door middel van een klein slangetje weggezogen.

Anticonceptie na abortus

Direct na de behandeling kan je al weer zwanger worden. Het is dus van belang om goed over anticonceptie na abortus na te denken.
Let op:
Artsen raden geslachtsgemeenschap in de eerste twee weken na de behandeling af in verband met mogelijke infecties.

Verschillende opties van anticonceptie na abortus

 • De anticonceptiepil
  Op de dag van de abortus kan je al beginnen met het slikken van de anticonceptiepil. Dit is niet alleen verstandig omdat je dan direct beschermd bent tegen een zwangerschap, maar op deze manier weet je ook wanneer je je volgende menstruatie kan verwachten. Een abortus kan er namelijk voor zorgen dat je cyclus wat anders is dan normaal. Je eerste menstruatie komt meestal weer na de eerste strip.
 • De anticonceptiepleister
  De anticonceptiepleister kan je meteen na een abortus die plaatsvindt binnen de eerste twintig weken van je zwangerschap gebruiken. De pleister beschermt je dan direct tegen een volgende zwangerschap. Als je een abortus hebt ondergaan na de eerste twintig weken, kan je op twee momenten de pleister gebruiken. Ten eerste op dag 21 ná de abortus, een andere optie is op de eerste dag van je menstruatie. Op welk moment je moet beginnen is afhankelijk van welke zich het eerste voordoet.
 • De anticonceptiering
  De anticonceptiering kan je direct na een abortus tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap plaatsen, dan ben je direct beschermd. Heb je een abortus na de eerste drie maanden ondergaan, dan moet je de ring in de vierde week na de abortus plaatsen. Wanneer je in deze vier weken geslachtsgemeenschap hebt gehad, moet je wel zeker weten dat je in de tussentijd niet zwanger bent geworden voordat je de ring plaatst.
 • De prikpil
  Om beschermd te zijn tegen een volgende zwangerschap, kan je ook de prikpil gebruiken. Deze kan je direct na een abortus, die je tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap hebt gehad, laten plaatsen. Vind je abortus plaats na de eerste drie maanden, dan moet je de prikpil binnen achttien dagen krijgen. Krijg je de prikpil in dit geval op een later tijdstip, dan ben je de eerste veertien dagen na toediening nog niet voldoende beschermd tegen een zwangerschap. Je zult dan nog andere bescherming, zoals condooms, moeten gebruiken. Als je in de tussentijd geslachtsgemeenschap hebt gehad, moet je wel zeker weten dat je in die periode niet zwanger bent geworden voordat je de prikpil laat toedienen. Een andere mogelijkheid is dat je wacht met de toediening tot je eerste normale menstruatie.
 • Het anticonceptiestaafje
  Wanneer je besluit om gebruik te maken van een anticonceptiestaafje, dan moet je die binnen vijf dagen na een abortus tijdens de eerste drie maanden laten plaatsen. Heb je een abortus gehad na de eerste drie maanden, dan moet je het staafje laten plaatsen in de vierde week na de abortus. Je moet dan wel eerst uitsluiten dat je zwanger bent. Je bent in beide gevallen direct beschermd tegen een zwangerschap.
 • Het spiraaltje
  Wanneer je kiest voor een spiraaltje, kan deze in aansluiting op de abortus geplaatst worden. Je kan zowel kiezen voor de hormoonspiraal als de koperspiraal. Wanneer je een spiraaltje laat plaatsen na een abortus na drie maanden zwangerschap, dan is de kans echter wel iets groter dat het spiraaltje spontaan uitgedreven kan worden door je lichaam. Als je last hebt van een infectie tijdens of na je abortus, dan is direct plaatsen van een spiraaltje niet verantwoord, omdat je infectie dan erger kan worden. Wanneer je deze richtlijnen volgt, dan ben je direct beschermd tegen een zwangerschap.

Anticonceptieconsult

Tegenwoordig zijn er speciale anticonceptiespreekuren waarbij je samen de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemethoden afweegt en bepaalt welke vorm van jou het meest geschikt is. De Care for Women specialiste kan je hier namelijk alles over vertellen. Maak dus gerust een afspraak en laat je informeren over welk anticonceptiemiddel het beste bij jou situatie past.