Soa's

Jongeren blijken er regelmatig naast te zitten als het aankomt op de SOA-feiten. Zo denken sommige tieners dat de genitaliën wassen na seks, bescherming biedt tegen SOA’s. En dat je via contact met een publiek toilet soa’s kunt oplopen. Care for Women onderscheidt feit van fabel en geeft uitleg over besmetting met en bestrijding van een SOA.

 

Misverstand 1: Genitaliën wassen na seks biedt bescherming tegen SOA’s

Douchen biedt geen enkele bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Sterker nog, bij vrouwen vergroot het zelfs de kans op het verkrijgen van één, blijkt uit onderzoek van het American Journal of Obstetrics and gynecology. Vaginaal douchen na seks verandert de zuurtegraad in de vagina, wat de natuurlijke afweer tegen infecties als SOA’s verstoort.

Misverstand 2: Via contact met een publiek toilet kun je een SOA oplopen

SOA’s worden overgebracht via sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen. Slijmvliezen zitten onder andere in de anus, penis, de vagina en de mond. Organismes die SOA’s veroorzaken, kunnen maar zeer kort buiten het menselijk lichaam overleven. Van een (vieze) toiletbril zul je dan ook geen SOA oplopen.

Misverstand 3: Van de eerste keer seks kun je geen SOA krijgen

Het maakt niet uit of het de eerste of de honderdste keer is dat je seks hebt, als je partner een SOA heeft dan kan hij of zij deze op je overdragen. Sterker nog, heb je één keer seks met een partner met chlamydia, gonorroe of syfilis, dan wordt de kans dat je een SOA als souvenir meekrijgt geschat op dertig tot vijftig procent. De besmettingsgraad ligt enorm hoog. Eén keer onveilige seks is dan ook meer dan genoeg om een SOA op te kunnen lopen.

Misverstand 4: De pil biedt bescherming tegen SOA’s

Met de pil laat je het lichaam als het ware denken dat er een zwangerschap is, waardoor er geen eisprong meer plaatsvindt. Het biedt daarmee bescherming tegen zwangerschap. De pil heeft niets van doen met bescherming tegen SOA’s.

Misverstand 5: Twee condooms bieden twee keer zoveel bescherming

Condooms zijn zo ontworpen dat één volstaat. Twee condooms over elkaar heen gebruiken werkt averechts, door de frictie die ontstaat. Hierdoor kunnen scheurtjes en lekkage ontstaan. Houd het simpel en gebruik iedere keer als je seks hebt één condoom. Belangrijk om te weten: doe de condoom om zodra er sprake is van een erectie en niet na voorspel. Tijdens voorspel kan voorvocht vrijkomen wat kan leiden tot een SOA of (ongewenste) zwangerschap.

Misverstand 6: Je kunt dezelfde SOA maar één keer in je leven oplopen

Voor de virale SOA’s zoals HIV en herpes geldt: zodra je besmet bent, is dit levenslang. Je kunt wel andere strengen van hetzelfde virus oplopen als je onveilige seks blijft hebben. Voor chlamydia, gonorroe en syfilis gaat dit niet op. Eenmaal behandeld en genezen, ben je weer net zo vatbaar voor deze SOA’s. Jonge meisjes moeten helemaal opletten. De tweede keer dat zij chlamydia krijgen, worden de voortplantingsorganen nog ernstiger aangetast. Het is dan ook van groot belang dat zij goed voorgelicht worden over veilige seks na behandeling van chlamydia, om verdere schade in de toekomst te voorkomen.

Misverstand 7: Van antibiotica gaat een SOA weg

Bacteriële SOA’s zoals bijvoorbeeld chlamydia kunnen inderdaad effectief met antibiotica bestreden worden. In 95 tot 98% van de gevallen zal de bacteriële infectie er door verdwijnen. Maar soms is de schade al verricht als de infectie al enige tijd in het lichaam rondwaart, voor aanvang van de behandeling. Virale SOA’s zoals genitale herpes, genitale wratten, hepatitis B en hiv-infectie worden bestreden met antivirale medicijnen waarmee de klachten, zij het soms moeilijk, verminderen. Virale soa’s zijn echter niet geheel te genezen waardoor klachten ‘spontaan’ kunnen terugkomen. Dragers kunnen anderen blijven besmetten. De afwezigheid van klachten wil niet zeggen dat er geen gezondheidsrisico’s zijn.

Misverstand 8: Van orale of anale seks kun je geen SOA krijgen

De huid aan de binnenkant van je mond en endeldarm is kwetsbaar en lang niet zo sterk als de huid aan de buitenkant van je lichaam. Daarom is het eenvoudig om via deze plekken infecties over te dragen. De kans om via anale of orale seks een SOA op te lopen is even groot als via vaginale seks.

Vrij jij veilig?

Weet je welke anticonceptie goed bij je past? Pil, condooms of spiraaltje en welke soort pil dan? Want ook daar is de keus enorm. Elke vrouw is anders en elk lichaam is uniek. De Care for Women specialiste kan jouw vragen beantwoorden en samen met jou kijken wat het beste bij jou past. De meeste verzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende pakketten. En een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Maak eenvoudig hieronder zelf een afspraak of bel 088-4420442.