Wereldwijd generen miljoenen vrouwen zich voor kwaaltjes als ongewild urineverlies, overmatig zweten, darmgassen en andere gênante aandoeningen. Ze willen er gewoonweg niet over praten. Dat is jammer, want vaak zijn effectieve behandelingen beschikbaar. Kwalen waar vrouwen zich het meest voor schamen hebben meestal te doen met wc-praat. Ze variëren van ongewild urineverlies tot diarree door een prikkelbare darm. Na toiletkwalen volgen onaangename lichaamsgeuren zoals een slechte adem als gespreksonderwerp dat vanuit gêne liever wordt gemeden.
Het schaamtegevoel
Het schaamtegevoel bij vrouwen komt vaak voort uit het gevoel er alleen in te staan. Er niet over praten en dus ook geen actie ondernemen lijkt de beste oplossing. Op deze manier worden ongemakkelijke situaties voorkomen. Maar het kwaaltje en de daarmee gepaarde gêne duren voort. En dat is jammer, want veel kwaaltjes kunnen verholpen worden. Bovendien kan een meer ernstige aandoening ten grondslag liggen aan een op het eerste oog onschuldig kwaaltje. Hoog tijd dus om actie te ondernemen en jouw probleem aan te kaarten bij de Care for Women specialist. Omdat ze zelf ook vrouw is, weet ze als geen ander hoe ze jou kan helpen en daar neemt ze ook alle tijd voor. Maak dus eens een afspraak voor een persoonlijk advies en blijf niet langer met je problemen en vragen rondlopen.
Hier schamen vrouwen zich voor
Schaamtekwaal 1: Ongewild urineverlies
Duizenden vrouwen hebben blaasproblemen zoals aandrangincontinentie of inspanningscontinentie met daarmee gepaard ongewild urineverlies. Toch blijft het voor veel vrouwen een taboe erover te praten. Zodra we zindelijk zijn, verwachten we controle over de blaas te hebben. Ook zien we blaasproblemen als een ouderdomskwaal. Dit terwijl één op de drie vrouwen onder de 35 kampt met een overactieve blaas. Een overactieve blaas komt dus vaak voor, maar is onder geen enkele omstandigheid normaal te noemen. Er kan een onderliggende oorzaak aan ten grondslag liggen waar behandeling voor nodig is zoals
- Blaasontsteking
- Afwijkingen aan de zenuwbanen van de blaas
- Bijwerking van medicijnen
- Verslapte bekkenbodemspieren.
Het is dus zaak dat je je schroom aan de kant zet en een afspraak met de Care for Women Specialiste maakt. Vertel duidelijk: “Ik ben hier omdat ik blaasproblemen heb en last heb van ongewild urineverlies.” Het slechtste wat je kunt doen is aan de slag gaan met zelfhulpmethodes, zoals minder water drinken. Dit werkt alleen maar ave rechts.
Schaamtekwaal 2: Scheten laten
Nog zo’n gênant kwaaltje: overmatige gasvorming resulterend in winderigheid. Het inhouden van winden is geen oplossing omdat het kan leiden tot uitstulpingen van de darmen die op hun beurt weer kunnen zorgen voor ontstekingen. Daarnaast kunnen giftige darmgassen wanneer ze in de bloedbaan worden opgenomen klachten veroorzaken als vermoeidheid en hoofdpijn. Maar heel vaak scheetjes laten is ook geen pretje, en kan voor gênante situaties zorgen. Het wordt gezien als onvrouwelijk of smerig. Ga dus naar de Care for Women specialiste en vraag om raad. Vaak hangt het namelijk samen met je voedingspatroon dat eenvoudig is aan te passen. Maar ook meer ernstige aandoeningen kunnen aan winderigheid ten grondslag liggen.
Schaamtekwaal 3: Prikkelbare darm syndroom (PDS)
Last van buikkrampen en problemen met je ontlasting? PDS is de meest voorkomende chronische darmaandoening. Minimaal 8% van de Nederlandse bevolking heeft PDS, maar wereldwijd onderzoek wijst uit dat tot 20% van de bevolking PDS zou kunnen hebben. Maar liefst 75% hiervan is vrouw. Veel vrouwen kampen in stilte met pijn en ongemak, terwijl de aandoening enorm veel voorkomt. Er is dan ook veel informatie beschikbaar die kan helpen het leven met PDS draaglijker te maken.
Schaamtekwaal 4: Overmatig zweten
Zweetoksels, zweetvoeten of natte handpalmen? Die verberg je liever…Veel vrouwen schamen zich voor overmatige transpiratie, terwijl er genoeg behandelopties voor zijn. Antitransparantie-deodorant of, in extreme gevallen, botox-injecties kunnen een oplossing zijn maar ook met voedingssupplementen kan je een hoop problemen voorkomen. Als je bepaalde activiteiten laat uit angst voor overmatig zweet, dan is het tijd om behandelopties door te nemen met de Care for Women specialiste. Het kan ook met de overgang te maken hebben en daar hebben wij alle kennis voor in huis om je een volledig advies te geven.
Schaamtekwaal 5: Verminderd libido
Geen zin in seks is een onderwerp dat vrouwen niet snel zullen aankaarten bij de huisarts. Maar er kan een heel scala van onderliggende oorzaken aan ten grondslag liggen. Deze zijn in te delen in psychologische, biologische en sociale oorzaken. Het vergt wat uitpluiswerk om erachter te komen wat jouw libido op een laag pitje zet. Zo kan een vrouw die de zorg van haar ouders op zich moet nemen, psychisch en emotioneel niet beschikbaar voor seks (sociale oorzaak). Een laag libido kan veroorzaakt worden door een depressie, angst of een vertekend lichaamsbeeld (psychologische oorzaak). Biologische oorzaken zijn hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en medicijnen. Zoals je ziet is het niet onbelangrijk om uit te vinden waar je lage libido vandaan komt. De Care for Women specialiste is er om je hierbij te helpen. Ze heeft meer tijd dan de huisarts en is zelf ook vrouw waardoor ze als geen ander weet waarom dit wel degelijk een belangrijk onderwerp is.