Misselijkheid tijdens de zwangerschap
De misselijkheid komt meestal voor in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap, sommige vrouwen zien misselijkheid zelfs als het eerste teken dat ze zwanger zijn. Maar waar komt het vandaan? Tijdens de eerste maanden van je zwangerschap produceer je meer van het hormoon HCG(Human Chorion Gonadotrofine), laat dit nou net het hormoon zijn dat een rol speelt bij het ontstaan van misselijkheid. Na ongeveer 3 maanden neemt de productie van HCG sterk af, hierdoor verdwijnt meestal ook de misselijkheid. Een kleine groep vrouwen blijft de gehele zwangerschap last houden van misselijkheid.
Ochtendmisselijkheid, wat kun je eraan doen?
- Vermijd een lege maag, eet bijvoorbeeld gedurende dag kleine beetjes zodat de maag gevuld blijft
- Drink voldoende water, zo voorkom je eventueel vochttekort door overgeven
- Eet niet te zwaar, vette en suikerrijke maaltijden kunnen de misselijkheid verergeren
- Pas op met voeding die de maag prikkelt, zoals gekruid eten en frisdrank met prik
- Eet iets kleins voor je opstaat in de ochtend, doe dit liggend
- Gemberthee kan helpen de misselijkheid te verminderen
- Neem voldoende rust, stress kan misselijkheid erger maken
Extreem misselijk tijdens de zwangerschap, wat nu?
Deze extreme misselijkheid wordt hyperemesis gravidarum genoemd. Dit kan wel een gevaar vormen, omdat je langzaam maar zeker uitdroogt en ondervoed raakt. Wanneer je niets binnen kunt houden, je urine heel donker van kleur is of je je te slap voelt om nog te functioneren, is het verstandig om je huisarts of verloskundige te bezoeken.
Care for Women helpt bij zwangerschapskwaaltjes
Ben je zwanger en heb je last van verschillende zwangerschapskwaaltjes? Of wil je juist heel graag zwanger worden maar lukt het (nog) niet? Dan kun je terecht bij de Care for Women specialiste. Deze vrouwelijke zorgverlener kan je meer vertellen over gezond zwanger worden en gezond zwanger zijn, maar ook met klachten rond de menstruatie, PMS of vragen over anticonceptie kun je bij haar terecht. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Waar wacht je nog op? Maak eenvoudig zelf een afspraak of bel met de assistente op 088-4420442.