Ochtendmisselijkheid

Het is misschien wel het bekendste zwangerschapskwaaltje; ochtendmisselijkheid. Je bent zeker niet de enige die hiermee te maken krijgt; maar liefst 60 tot 80% van de zwangere vrouwen krijgt in meer of mindere mate last van misselijkheid tijdens de zwangerschap.
Heb jij last van zwangerschapsmisselijkheid? Ga dan eens langs bij een Care for Women specialiste, zij kan je helpen met deze en andere zwangerschapskwaaltjes.

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Vaak wordt misselijkheid tijdens de zwangerschap ochtendmisselijkheid genoemd, maar dit is eigenlijk een verwarrende term. Tijdens de zwangerschap kan de misselijkheid ’s ochtends beginnen en de hele dag aanhouden of in golven terugkomen.

De misselijkheid komt meestal voor in de eerste 3 tot 4 maanden van de zwangerschap, sommige vrouwen zien misselijkheid zelfs als het eerste teken dat ze zwanger zijn. Maar waar komt het vandaan? Tijdens de eerste maanden van je zwangerschap produceer je meer van het hormoon HCG(Human Chorion Gonadotrofine), laat dit nou net het hormoon zijn dat een rol speelt bij het ontstaan van misselijkheid. Na ongeveer 3 maanden neemt de productie van HCG sterk af, hierdoor verdwijnt meestal ook de misselijkheid. Een kleine groep vrouwen blijft de gehele zwangerschap last houden van misselijkheid.

Ochtendmisselijkheid, wat kun je eraan doen?

Een aantal tips die misselijkheid tijdens de zwangerschap kunnen verlichten;

  • Vermijd een lege maag, eet bijvoorbeeld gedurende dag kleine beetjes zodat de maag gevuld blijft
  • Drink voldoende water, zo voorkom je eventueel vochttekort door overgeven
  • Eet niet te zwaar, vette en suikerrijke maaltijden kunnen de misselijkheid verergeren
  • Pas op met voeding die de maag prikkelt, zoals gekruid eten en frisdrank met prik
  • Eet iets kleins voor je opstaat in de ochtend, doe dit liggend
  • Gemberthee kan helpen de misselijkheid te verminderen
  • Neem voldoende rust, stress kan misselijkheid erger maken

Extreem misselijk tijdens de zwangerschap, wat nu?

Misselijkheid tijdens de zwangerschap is heel vervelend, maar in de meeste gevallen onschuldig. Voor je ongeboren kindje vormt misselijkheid en minder eten meestal geen gevaar. Sommige vrouwen hebben echter zoveel last van misselijkheid en overgeven dat uitdrogingsgevaar bestaat.

Deze extreme misselijkheid wordt hyperemesis gravidarum genoemd. Dit kan wel een gevaar vormen, omdat je langzaam maar zeker uitdroogt en ondervoed raakt. Wanneer je niets binnen kunt houden, je urine heel donker van kleur is of je je te slap voelt om nog te functioneren, is het verstandig om je huisarts of verloskundige te bezoeken.

Care for Women helpt bij zwangerschapskwaaltjes

Ben je zwanger en heb je last van verschillende zwangerschapskwaaltjes? Of wil je juist heel graag zwanger worden maar lukt het (nog) niet? Dan kun je terecht bij de Care for Women specialiste. Deze vrouwelijke zorgverlener kan je meer vertellen over gezond zwanger worden en gezond zwanger zijn, maar ook met klachten rond de menstruatie, PMS of vragen over anticonceptie kun je bij haar terecht. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de consulten vanuit de aanvullende verzekering en een verwijzing van je huisarts is niet nodig. Waar wacht je nog op? Maak eenvoudig zelf een afspraak of bel met de assistente op 088-4420442.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Care for Women Webshop

Met zelfzorgmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen die last hebben van schommelende hormonen.

N

Kenniscentrum

In het grote kenniscentrum in Amersfoort worden opleidingen en cursussen voor professionele zorgverleners gegeven.

N

Tienduizenden vrouwen geholpen

Als de grootste professsionele gezondheidsorganisatie op het gebied van vrouwen en hun hormonen zijn er bij ons al tienduizenden vrouwen geholpen.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.