Beenklachten tijdens de zwangerschap
Weg slanke enkels. Je ringen krijg je nauwelijks af en die leuke schoenen passen ook niet meer. Tijdens je zwangerschap kun je vocht vasthouden. Hierdoor worden je vingers, handen, benen en enkels dik. Beenklachten kunnen erg vervelend zijn. En waarom houd je nou eigenlijk vocht vast?
Help, ik zwel op!
Natuurlijk word je tijdens een zwangerschap dikker. Je moet immers een kindje meedragen. Er verandert zoveel in je lichaam dat je ineens last krijgt van allerlei ongemakken. Voorbeelden zijn striae, de bekende misselijkheid, een zwangerschapsmasker of haaruitval. Ook het vasthouden van vocht hoort hierbij. Erg vervelend, maar over het algemeen niet gevaarlijk. Raadpleeg wel je verloskundige of gynaecoloog wanneer je naast het vasthouden van vocht last hebt van een hoge bloeddruk of erge hoofdpijn. Dit kan duiden op zwangerschapsvergiftiging.
Beenklachten, wat doe je eraan?
Het is helaas nauwelijks te voorkomen dat je vocht gaat vasthouden tijdens een zwangerschap. Wel zijn er een aantal manieren om het wat te verzachten zodat je er minder last van hebt.
- Het dragen van steunpanty’s kan helpen
- Vermijd te veel zout, door zout houd je nog meer vocht vast
- Drink veel water, dit helpt je lichaam het vocht af te voeren
- Ga met je benen en voeten omhoog zitten en draag niet te strakke schoenen
- Doe je ringen op tijd af, anders loop je het risico ze door te moeten knippen
- Draag eventueel ’s nachts polsbeschermers zodat zenuwen niet bekneld raken
De vochtophoping is tegen het einde van je zwangerschap vaak het grootst. Na de bevalling trekt het vocht meestal vrij snel weer weg.
De Care for Women specialiste helpt
Weet je niet hoe je met je zwangerschapsklachten om moet gaan? Of wil je gewoon eens met iemand praten over je twijfels en je vragen kunnen stellen? De Care for Women specialiste is er voor jou als het aankomt op vragen over vrouwengezondheid. Zij kan je helpen zo goed mogelijk met zwangerschapsklachten om te gaan. Je vindt de specialistes door heel Nederland, er is dus altijd iemand in de buurt. Een afspraak maak je 24 uur per dag zelf in de webagenda.