Urineverlies

Ongewild urineverlies. Duizenden vrouwen hebben blaasproblemen zoals aandrangincontinentie of inspanningscontinentie. Toch blijft het voor veel vrouwen een taboe om erover te praten.

Zodra we zindelijk zijn, verwachten we controle over onze blaas te hebben. Urineverlies zien we vaak als blaasproblemen en als een ouderdomskwaal. Dit terwijl één op de drie vrouwen onder de 35 kampt met een overactieve blaas waardoor urineverlies kan optreden.

Is urineverlies (incontinentie) normaal?

Een overactieve blaas met bijkomende blaasproblemen komen dus vaak voor, maar is onder geen enkele omstandigheid normaal te noemen evenals ongewild urineverlies. Er kan een onderliggende oorzaak aan ten grondslag liggen waar behandeling voor nodig is zoals blaasontsteking, afwijkingen aan de zenuwbanen van de blaas, bijwerking van medicijnen, verslapte bekkenbodemspieren, urineverlies etc. Het is dus zaak dat je je schroom aan de kant zet en blaasproblemen aanpakt er is namelijk vaak goed iets aan te doen. Je kunt beter deskundig advies inwinnen dan zelf aan de slag gaan met huis, tuin en keukenmiddeltjes, want dat kan ook averechts werken bij blaasproblemen of urineverlies.

 

Wanneer kun je last krijgen van urineverlies?

Je kunt last krijgen van:

  • verslapping van je bekkenbodemspier,
  • kring- en sluitspieren, bij overgewicht,
  • na een (baarmoeder)operatie,
  • na een bevalling of
  • bij botbreuken van de rug, heup of bekken.

In de meeste gevallen kan iemand prima van de incontinentie (urineverlies) klachten afgeholpen worden. Als je niet met deze factoren te maken hebt gehad en toch te maken hebt met verslapte spieren, dan kan urineverlies of andere blaasproblemen ook komen door een onjuiste lichaamshouding of een onjuiste manier van plassen. Ook hier kun je vanaf komen, het is niet nodig om met deze vervelende klachten te blijven lopen.

Aandrangincontinentie

De aandrang om te plassen kan ook te klein zijn. Dit gebeurt vaak bij vrouwen die maar twee of drie keer per dag naar het toilet gaan. Je blaas is dan overvol en daardoor lange tijd achter elkaar uitgerekt. Als dit te vaak gebeurt, dan kan je blaas zo uitgerekt worden dat deze niet meer terug rekt. De blaas is dan als deze leeg is een slap ballonnetje geworden dat over de urinebuis kan hangen. Hierdoor kan je blaas dus niet meer helemaal geleegd worden. Als de blaas dan weer eens overvol is, dan kun je dus bij een niesbui of bij zwaar tillen urine verliezen.

Dit is een vorm van aandrangincontinentie. Dit kan voor komen bij vrouwen die een te sterke bekkenbodemspier hebben. Je voelt dan te laat een aandrang en daardoor houd je te lang je plas op. Het kan ook voorkomen bij vrouwen met een goed functionerende bekkenbodemspier die er een gewoonte van maken om te weinig te plassen. Bijvoorbeeld omdat ze graag alleen naar hun eigen toilet gaan en op een vreemd toilet te weinig rust vinden om helemaal uit te plassen.

Care for Women helpt

Urineverlies is natuurlijk vervelend en vaak willen vrouwen er liever niet over praten. Je kan er iets aan doen, je hoeft niet te blijven lopen met klachten. Maar dan moet je er wel over praten. Bij ons hoef je je niet te schamen. Wij zijn zelf ook vrouwen en we luisteren echt naar je. Wij zijn de beste optie, geen keuze. De Care for Women specialiste is thuis in dit soort vrouwenzaken en kan je in veel gevallen helpen blaasproblemen te voorkomen of te verhelpen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe je je manier van plassen kunt aanpassen, een goede lichaamshouding kunt aannemen of oefeningen kunt doen. Een afspraak maak je eenvoudig online.

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Care for Women Webshop

Met zelfzorgmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen die last hebben van schommelende hormonen.

N

Kenniscentrum

In het grote kenniscentrum in Amersfoort worden opleidingen en cursussen voor professionele zorgverleners gegeven.

N

Tienduizenden vrouwen geholpen

Als de grootste professsionele gezondheidsorganisatie op het gebied van vrouwen en hun hormonen zijn er bij ons al tienduizenden vrouwen geholpen.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.