Gewicht en de menstruatie
Er staat elke maand twee kilo extra op je weegschaal, terwijl je geen workouts hebt gemist, niet heel uitgebreid hebt getafeld en ook niet heel veel hebt gesnoept. Frustrerend! Maar vaak is dit slechts vocht. Voorafgaand en tijdens de menstruatie houdt het lichaam extra vocht vast, oedeemvorming noemt men dit ook wel. Logischerwijs zie je het, als je lichaam meer vocht vasthoud, ook op de weegschaal terug.
Oorzaken vasthouden vocht
Het vasthouden van vocht rondom de menstruatie kan verschillende oorzaken hebben. Lang staan, veel zout en vet eten of veranderende hormonen. Vlak voor de menstruatie stijgt de oestrogeenspiegel en dit hormoon is verantwoordelijk voor het vasthouden van vocht. Ook progesteron werkt hier aan mee. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten extra vocht naar de weefsels sturen zodat je lichaam klaar is voor een eventuele bevruchting. Daarnaast kan het vasthouden van vocht ook liggen aan de verkeerde vorm van anticonceptie of toch kleine veranderingen in de leefstijl. Tijdens en voor de menstruatie hebben veel vrouwen minder energie en meer zin in zout en vet eten, als je hier aan toe geeft zie je dit natuurlijk ook terug op de weegschaal.
Het Medical Health programma
Voor wie graag iets wil doen aan een gezondere levensstijl en een gezond gewicht heeft Care for Women een bijzonder effectief gewichtsreductieprogramma geselecteerd, het Medical Health Programma.
Het Medical Health Program is ontwikkeld in samenwerking met internisten, voedingsdeskundigen en gedragswetenschappers. Tijdens het Medical Health programma wordt je begeleid door de Care for Women specialiste. Zij geeft je inzicht in de oorzaak van je huidige (over)gewicht en helpt je stapsgewijs je eet-en leefpatroon te optimaliseren. Zo ben je in staat jouw doelen op lange termijn vast te houden.
Tijdens het intakegesprek zal de specialiste je vragen stellen over je huidige levensstijl. Wij kijken hierbij naar aspecten op het gebied van voeding, bewegen, ontspannen en eetgedrag. Jouw persoonlijke verbeterpunten worden zo geïnventariseerd en daar wordt tijdens de consulten op ingegaan. Ook worden er vragen gesteld over je gezondheid en eventueel je bloeddruk, cholesterol, BMI en suiker gemeten. Als het zinvol en verantwoord is om mee te doen kunt u starten met het Medical Health programma.
De belangrijke pijlers van het programma:
- Professionele, (para) medische begeleiding, waarin ook regelmatig een healthcheck verricht wordt.
- Voedingsinterventie. Naast minimaal één gewone maaltijd per dag, wordt er tijdelijk gebruik gemaakt van uitgebalanceerde maaltijdvervangers.
- Optimalisatie van jouw eet-en leefpatroon:
- Voeding. Blijf op gewicht door verbeteringen in je eetpatroon.
- Eetgedrag. We geven je inzicht in jouw(eet)gedrag: wat zijn persoonlijke valkuilen en gedachtepatronen die je nu nog in de weg staan?
- Bewegen en ontspannen. Inzicht in het belang van voldoende beweging en ontspanning en gezamenlijke zoektocht naar jouw optimale vorm van bewegen.
Eetstoornissen
Elk voorjaar komt bij veel dames de ‘bikini-angst’ weer om de hoek kijken. En na elke (ongelukkige) zomer op het strand denk je: ‘volgend jaar loop ik er ook zo strak bij’. Wees eens eerlijk: hoeveel zomers heb je dat al gedacht en is het al eens uitgekomen?? Tja, als je midden in de winter voor de buis hangt bij de vrouwenavond van Net5 en je bikini ligt begraven onder in de kast, dan denk je daar niet meer aan. En dan is het opeens weer voorjaar…
Maar er zijn ook meiden en vrouwen die altijd met hun gewicht bezig zijn, obsessief. Ze vinden zichzelf te dik terwijl ze dat helemaal niet zijn of eten zoveel dat ze zware obesitas ontwikkelen. Dit kan resulteren in
- Anorexia
- Boulimia
- Binge eating disorder
Een eetstoornis heeft een heleboel lichamelijk bijwerkingen en moet niet onderschat worden!
De meiden en vrouwen die het hebben, kunnen er zelf vaak weinig aan doen. Het is belangrijk dat zij goed worden begeleid en dat familie en vrienden er voor ze zijn. Vrouwen die een eetstoornis hebben, gaan hier vaak niet zelf mee naar de hulpverlening. Neem de persoon waarvan je vermoedt dat zij een eetstoornis heeft eens mee naar bijvoorbeeld een Care for Women specialiste. Ze luistert, stelt vragen en kan helpen om een goede behandeling te vinden. Bovendien worden consulten al vergoed door de meeste zorgverzekeraars en heb je geen verwijzing van je huisarts nodig. Klik hier om een afspraak te maken.