Borsten

Gevoelige borsten tijdens menstruatie, hoe kan dat?

Borsten zijn erg gevoelig. Niet vervelend, in sommige situaties. Maar helaas zijn ze ook gevoelig voor hormonale schommelingen. Hoe het precies komt weten we niet, maar wel weten we dat zo’n 40 procent van de vrouwen last heeft van gespannen en pijnlijke borsten voorafgaand en tijdens de menstruatie. Er zijn verschillende theorieën over hoe het kan, maar de meest voornaamste is dat pijnlijke borsten ontstaan door de hormonale schommelingen die tijdens en voorafgaand aan de menstruatie plaatsvinden. Daarnaast kan het te maken hebben met het vasthouden van vocht, de gevoeligheid van het borstweefsel maar ook blijkt stress de klachten te kunnen verergeren. 

Slappe borsten, wat kan ik er tegen doen?

Misschien kijk je wel eens met heimwee in de spiegel. Heimwee naar de tijd dat je borsten nog stevig waren. Misschien kijk je wel in de spiegel en hoop je dat je borsten nog een tijdje zo stevig blijven en ben je bang voor de ‘theezakjes’.  Hoe je ook voor die spiegel staat, wij kunnen je wel een paar tips geven om je borsten goed te verzorgen. Borsten hebben inderdaad de neiging om slapper te worden. Zwangerschap, borstvoeding, aankomen, afvallen en je huid die slapper wordt, Hallo! je borsten hebben ook nogal wat te verduren. Met onderstaande tips kun jij je borsten stevig houden of ze een beetje verstevigen.

Wanneer je niets voelt voor cosmetische chirurgie is regelmatige training van je borstspieren een goede aanpak. Regelmatig zwemmen blijkt effectief te zijn, maar ook regelmatige training van de rug- en halsspieren helpt, net als het dagelijks masseren van je borsten met een zachte borstel, gedoopt in koud water met citroensap, of met een heerlijke bodylotion, je partner is hiervoor natuurlijk ook in te zetten. En een van de meest bekende trucs is het afwisselend douchen van warm naar koud. Laten ze nou vaak wisseldouches hebben in de sauna! Dus tenzij je spataderen hebt, zeggen wij: lang leve het beautyarrangement.

Borstkanker, wat nu?

Borstkanker, om maar even met de deur in huis te vallen. Een ziekte die bijna exclusief is voorbehouden aan vrouwen. Komt die haat/liefde verhouding met je borsten dus weer om de hoek kijken. De oorzaak van borstkanker is een afwijking in je celdeling door nog onbekende oorzaak. Het komt voor bij ongeveer 1 op de 8 vrouwen, we zien je al om je heen kijken, hoeveel vrouwelijke collega’s heb ik? Dus dat betekent dat…..?

Ja, dat betekent het, helaas. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn dat je het zelf krijgt, iemand in je omgeving kan er ook mee te maken krijgen. Wel zijn er factoren waardoor je risico op borstkanker vergroot, die hebben te maken met lifestyle maar ook met erfelijke factoren. Wil je meer weten over dit onderwerp of er gewoon over praten? Een Care for Women specialistekan je er veel meer over vertellen en misschien je ongerustheid wel wegnemen. Maak een afspraak!

Maak een afspraak!

Makkelijk en snel via onze webagenda

N

Specialistische zorg

De specialiste is speciaal opgeleid in hormonale problemen. Zij weet als geen ander hoe zij jou kan helpen.

N

Care for Women Webshop

Met zelfzorgmiddelen die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen die last hebben van schommelende hormonen.

N

Kenniscentrum

In het grote kenniscentrum in Amersfoort worden opleidingen en cursussen voor professionele zorgverleners gegeven.

N

Tienduizenden vrouwen geholpen

Als de grootste professsionele gezondheidsorganisatie op het gebied van vrouwen en hun hormonen zijn er bij ons al tienduizenden vrouwen geholpen.

N

Doorverwijzing niet nodig

Je kunt zonder doorverwijzing van je huisarts zelf een afspraak maken. Zowel online als telefonisch.