Gewichtstoename tijdens de menopauze

Care for Women Icon
Care for Women Icon

Gewichtstoename tijdens de menopauze komt bij veel vrouwen voor. Tijdens de menopauze komen er hier en daar wat pondjes bij. Hoe komt dat, welke rol spelen de lichamelijke veranderingen bij gewichtstoename tijdens de menopauze en wat kunt u doen om het zover niet te laten komen?

Veel vrouwen nemen in en rond de menopauze wat toe in gewicht. Dat komt doordat in de overgang je basale energiebehoefte afneemt, terwijl je meestal net zo veel blijft eten en soms zelfs wat meer. De basale energiebehoefte is de energie die je nodig hebt om alle processen in je lichaam goed te laten functioneren als het in totale rust is. Daarbij moet je denken aan de stofwisseling, je hart- en longfunctie, de verwarming van je lichaam, et cetera.

Hoe groot die energiebehoefte is, hangt af van je geslacht  – mannen verbruiken meer dan vrouwen -, je lengte, je gewicht en je leeftijd. Ook de voortplantingsfuncties kosten energie. Het lichaam heeft calorieën nodig voor de eisprong en wat denk je van de menstruatie? Het is niet voor niets dat veel vrouwen vier dagen voordat ze ongesteld worden ineens meer gaan eten. Het lichaam geeft dan signalen af dat ze alvast energie moeten gaan sparen voor het proces dat over een paar dagen gaat komen.

Veranderende energiebalans

Wat verandert er in de overgang:

  • Omdat de voortplantingsfuncties dus afnemen, heeft je lichaam daar niet of nauwelijks meer energie voor nodig.
  • Je totale basale energiebehoefte neemt af.
  • Je smaak gaat veranderen. Voorheen kun je gek zijn op hartige dingen, maar nu heb je meer trek in zoetigheid. Het gevaar daarbij is dat je veel eerder tussendoortjes gaat snoepen en daar zitten veel calorieën in.

Gewichtstoename en je eetpatroon

Tijdens de menopauze verandert je energiebehoefte. Zo heeft een vrouw in de periode van de menopauze ongeveer 1850 kcal per dag nodig. Stel dat je een chocoladereep van 100 gram neemt, dan zit je al snel aan 580 tot 620 kcal, afhankelijk van welke soort je neemt. Wanneer je zo’n reep zou eten naast de gewone maaltijden krijg je dus veel te veel calorieën binnen.

Naast de verminderde energiebehoefte veranderen tijdens de menopauze ook vaak de levensstijl en de levensomstandigheden. Het maakt bijvoorbeeld nogal een verschil of je pubers thuis hebt wonen of dat je kinderen de deur uit zijn. Voor kinderen zorgen kost namelijk veel energie. Dit geldt ook voor werken, wanneer je gestopt bent met werken en geen kinderen meer thuis hebt wonen heb je ineens veel meer vrije tijd. Je bent dan bijvoorbeeld geneigd om lekker buiten de deur te lunchen met een vriendin of met je partner uit eten te gaan. Meestal zijn deze maaltijden calorierijker dan wanneer je thuis kookt.

Gewichtstoename verklaard

Een overschot aan calorieën wordt opgeslagen als vet, hierdoor wordt je dikker. Bij vrouwen gaat vet meestal op de heupen, de armen en de buik zitten. Wanneer je iets dikker wordt is dat niet direct reden voor groot alarm, maar het is wel van belang ervoor te zorgen dat er geen overgewicht ontstaat. Met name in de buikstreek kan vet gevaarlijk zijn. Hier heeft vet namelijk de neiging om zich tussen de organen te nestelen, wat zorgt voor gezondheidsrisico’s zoals een hoge bloeddruk en hoger cholesterolgehalte. Door dit vet wordt de alvleesklier gedwongen meer insuline af te geven aan het bloed, uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot diabetes type 2. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Het is verstandig om actie te ondernemen wanneer je merkt dat je echt aan het uitdijen bent.

Gewichtstoename: Care for Women kan helpen!

Soms is het lastig om te bepalen in hoeverre je bent aangekomen en wanneer dit gevaren met zich meebrengt. Care for Women kan je hierbij helpen. Laat je bijvoorbeeld eens nakijken tijdens de healthcheck. Tijdens dit gesprek wordt echt gekeken naar jouw persoonlijk risicoprofiel, je historie, je familie, je lifestyle en je risicofactoren. Vervolgens zal de Care for Women specialiste een aantal tests bij je uitvoeren, zoals een glucosetest, bloedtest en een BMI test (is jouw gewicht gezond bij  jouw lengte). De uitslag krijg je gelijk mee, samen met een persoonlijk advies. Hierbij wordt ook tijd genomen om de vragen die je hebt te beantwoorden. Zo weet je niet alleen precies hoe je er voor staat, maar ook gelijk wat je uitslagen betekenen en wat je eraan zou kunnen doen. Maak nu eenvoudig zelf een afspraak in de webagenda.