Over Care for Women

IMG 1343 1Het was 1997 en de moeder van Catherine van Heest kreeg borstkanker. Na de reguliere behandelingen in het ziekenhuis werd ze naar huis gestuurd. Overgangsklachten had ze ook, maar dat zou vanzelf wel overgaan. Helaas was de realiteit anders. Ze kreeg enorm veel last van overgangsklachten. Catherine ging op zoek naar oplossingen, zowel vanuit de reguliere als alternatieve geneeskunde. Het begin van Care for Women.

 

Na 2 boeken, haar eigen praktijk en een opleiding voor overgangsconsulenten, werd de opleiding in 2005 uitgebreid naar vrouwen en hormonen. Catherine; ‘’Ik merkte dat vrouwen niet alleen met overgangsklachten tegen een muur opliepen, maar ook met andere klachten zoals menstruatiepijn, vragen over zwanger worden, migraine en stress. Van veel vrouwen hoorde ik dat ze zich niet altijd serieus genomen voelden. Dat vind ik jammer.’’

Aan veel klachten die vrouwen ervaren, blijkt goed iets te doen te zijn. Veel vrouwen willen ook graag de reguliere met de alternatieve geneeswijzen combineren, wat vaak nog moeilijk bespreekbaar is bij de zorgverleners. ‘’Bij Care for Women kijken we naar de beste behandeling voor een vrouw, of dat nou reguliere of alternatieve geneeskunde is maakt natuurlijk niet uit’’ aldus Catherine.

 

Volhouden wordt beloond

 

Het initiatief van Catherine is niet onopgemerkt gebleven, zo blijkt uit de verschillende onderscheidingen die zij met Care for Women ontvangen heeft. Voor de manier waarop Care for Women gestart is ontving zij de Leidse Start Trofee. Daarna volgden o.a. nog de Isis trofee (voor haar baanbrekend werk op het gebied van de overgang), de Innovatietrofee en de Telegraaf Vrouw Award voor de categorie Gezond & Fit.

Nog altijd zit Catherine niet stil. Regelmatig is zij aanwezig op evenementen op het gebied van vrouwspecifieke gezondheid. Zo bezocht zij in maart 2016 het event De toekomst van de gezondheidszorg, georganiseerd door o.a. WomenInc en bezocht door koningin Maxima, waar de noodzaak van meer vrouwspecifieke zorg benadrukt werd. Ook is ze regelmatig spreker, zoals eind maart 2016 in Amsterdam, waar zij sprak over evidence based werken in de zorg.


Catherine: ‘’Protocollair en evidence based werken is nog steeds slecht georganiseerd binnen de zorg. Beroepsverenigingen ontwikkelen protocollen, maar zorgverleners volgen ze nauwelijks op en er wordt bijna niet gemeten of zo’n protocol ook daadwerkelijk in de dagelijkse praktijk werkt. Dit moet echt anders. Care for Women heeft daarom vorig jaar veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van een geautomatiseerd programma, waarmee we daadwerkelijk kunnen meten of wat we doen ook effectief is. Simpel gezegd, zijn vrouwen daadwerkelijk geholpen door onze behandeling. We scoorden al hoog, zo’n 97% klanttevredenheid met een gemiddelde van een 9, maar hiermee kunnen wij ook echt aantonen dat wat we doen effectief is. We zijn hiermee de eerste gezondheidsorganisatie binnen de complementaire geneeskunde die dit doet! ’’

 

Een serieuze partij binnen de gezondheidszorg

 

Na al die jaren heeft Care for Women haar plek in de gezondheidszorg veroverd. Zo is er, mede door Care for Women, tegenwoordig veel meer aandacht voor de verschillen in zorg voor man en vrouw. Bijna alle zorgverzekeraars vergoeden de diensten van Care for Women inmiddels vanuit verschillende aanvullende pakketten en steeds meer werkgevers schakelen Care for Women in bij gezondheidsproblemen van vrouwelijke werknemers, welke veroorzaakt worden door menstruatieproblemen en overgangsklachten. Hormonale problemen worden ook bij vrouwen steeds meer bespreekbaar. Ze willen geen klachten meer en gaan op zoek naar oplossingen. Ook komt er steeds meer aandacht voor de verschillen tussen man en vrouw op het gebied van gezondheid. ‘’Een goed voorbeeld zijn hart- en vaatziekten. Doodsoorzaak nummer 1 onder vrouwen. Gelukkig weten vrouwen steeds beter dat bij hun de klachten van een hartinfarct anders kunnen zijn dan bij mannen en dat door de overgang het risico hierop sterk gaat stijgen. Al op 22 mei 2008 organiseerde Care for Women een groot seminar, samen met het UMC Utrecht, over de problematiek van hart-en vaatziekten bij vrouwen. Zelfs de Nederlandse Hartstichting was hierbij aanwezig. Helaas heeft het nog vele jaren geduurd voordat dit echt op de gezondheidsagenda kwam. Blijven volhouden dus. Ik blijf me dan ook inzetten voor meer vrouwspecifieke zorg, meer kennis over gezondheidsproblemen bij vrouwen en een betere kwaliteit van zorg, gebaseerd op evidence based werken”, aldus van Heest.

 

Regelmatig verschijnt Care for Women in verschillende kranten, tijdschriften en op tv. Op onze perspagina vind je alle media waarin Care for Women in de loop der jaren verschenen is.

 

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen