Catherine van Heest2

Vrouwen hebben behoefte aan vrouwgerichte zorg


Catherine van Heest
Initiatiefneemster


 

 

Vrouwengezondheid, over Care for Women

Het was 1997 en de moeder van Catherine van Heest kreeg te horen dat zij borstkanker had. Een maand later werd zij, na een borstamputatie, ontslagen uit het ziekenhuis. De overgang, waar zij op dat moment in verkeerde, daar kwam zij vanzelf wel doorheen. Het begin van Care for Women.

 

Catherine ging op zoek naar oplossingen voor de overgang en schreef haar eerste boek: ‘Leidraad voor de overgang’. Een simpel boek waarin de mogelijkheden van behandelingen werden uitgelegd, vanuit zowel de reguliere geneeskunde als de alternatieve geneeskunde. Hiermee konden vele vrouwen zelf aan de slag om iets te doen aan de klachten van de overgang. Daarna ging het allemaal heel snel. Ze startte haar eigen praktijk, schreef een tweede boek ‘Opvliegers, liever niet’ en voordat ze het wist schreef ze een opleiding voor overgangsconsulenten.

 

Een vrouwelijke zorgverlener speciaal voor vrouwen

 

In 2005 verbreedde ze deze opleiding naar vrouwen en hormonen en ontwikkelde ze het beroep ‘Care for Women specialiste’. “De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat,” aldus Catherine van Heest. “Het maakt mij nog steeds boos. Gemiddeld duurt de overgang 7 tot 10 jaar en 80% van de vrouwen krijgt te maken met verschijnselen zoals opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen, gewrichtspijn en nog veel meer. Als we hoofdpijn hebben, is het normaal dat we paracetamol slikken. Maar dit soort klachten moeten we maar gewoon accepteren. Het hoort er bij. Ik begrijp dit nog steeds niet”.

 

Helaas merkte Catherine dat deze problemen niet alleen bij overgangsklachten voor kwamen. “Ik merkte het ook bij andere klachten zoals menstruatieproblemen, spierpijnen, migraine, vermoeidheid, stress, zwaarmoedigheid. Van verschillende vrouwen hoorde ik dat ze zich niet serieus genomen voelden, dit vind ik erg jammer. Vaak blijkt dat er wel degelijk iets te doen is aan de klachten van deze vrouwen. Daarnaast blijken veel vrouwen graag de reguliere geneeskunde te willen combineren met de alternatieve geneeskunde om zo iets aan klachten of problemen te doen. Dit is nog steeds moeilijk bespreekbaar, zowel bij reguliere- als alternatieve zorgverleners. Ook daar zou ik graag iets aan willen doen”.

 

Gezondheidszorg voor vrouwen 

 

Met verdere uitbereiding van het opleidingscentrum hoopt Catherine een bijdrage te kunnen leveren in de kennisoverdracht en de samenwerking als het gaat om een goede gezondheidszorg voor vrouwen. Dat er rekening gehouden kan worden met de wensen en behoeften die vrouwen hebben als het gaat om zorg en dat we gaan erkennen dat er niet één weg is die bewandeld kan worden, maar vele wegen. Met Care for Women wil zij zich hiervoor inzetten en zo haar steentje bijdragen aan een betere zorg, als het gaat om de gezondheid en het welzijn van vrouwen.

 

Catherine van Heest schrijft ook een blog. Lees de blog van C. van Heest van Care for Women.

Catherine van Heest

Regelde persoonlijk de vergoedingen bij zorgverzekeraars.

 

Is veelvuldig spreker op congressen en bijeenkomsten over vrouwgerichte zorg.

 

Heeft verschillende onderscheidingen ontvangen voor haar baanbrekend en innovatieve werk op het gebied van vrouwengezondheid waaronder de Isis Trofee en de innovatietrofee.

 

 

Wil dat er in de zorg klantvriendelijker gewerkt wordt

 

Is van mening dat er verschillen tussen mannen en vrouwen zijn als het gaat om behandelingen en behoeften op het gebied van welzijn en gezondheid

Care for Women in de pers

opening bceeGezondheidsplein (filmpje)
Eerste specialistische welzijnscentrum voor vrouwen

cfw santeeSanté
Vrouwen verdienen speciale zorg

cfw telegraafTelegraaf
Aandacht voor het vrouwenlijf

cfw vriendinVriendin
Dankzij hormonen heb ik het plezier in mijn leven terug

cfw vivaViva
Last van Pre Menstruele Shit!

estheticienneEsthéticienne
Welzijn voor vrouwen